1. Avaleht
  2. Film
  3. Briti filmide nädalal linastub “Barry Lyndon”
Briti filmide nädalal linastub “Barry Lyndon”

Briti filmide nädalal linastub “Barry Lyndon”

Kinos Sõprus linastuvad 15.-21. aprillini 1970. aastate parimad Briti autorifilmid.

Vanameister John Schlesingeri sarkastiline ja ebakonventsionaalne suhtedraama “Neetud pühapäev” võitis 1972. aastal viis Briti Filmiakadeemia auhinda, sealhulgas parima filmi, lavastaja, mees- ja naispeaosatäitja preemia.

Stanley Kubrick oli saavutanud suurmeistri kuulsuse ja lõi Thackeray romaani “Barry Lyndon” suurejoonelise ekraniseeringu.

Nicolas Roeg tegi 1970. aastal lavastajadebüüdi omanäolise filmiga “Etendus”, mis algab põnevusdraamana ja kandub vaikselt psühhedeelseisse fantaasiaisse.

Briti sotsiaalrealismi käilakuju Ken Loach ilmutas vahedat ühiskonnatunnetust Berliini filmifestivalil mitu auhinda pälvinud draamaga “Pereelu”.

Väga erilise teosena maksab meenutada Robin Hardy debüütfilmi “Puuslik”. Anthony Schafferi samanimelise näidendi ekraniseeringut on püütud aegade jooksul liigitada õudusfilmi, fantastika ja komöödia alla, kuid kuskile päriselt mahtumata mõjub see tänapäevani ühtaegu vaimustavalt ja heidutavalt.

Lindsay Andersoni sürrealistlikku draamat “Õnneseen” on tihti nimetatud kapitalismikriitiliseks poliitmanifestiks, ent see on hädapärane katse pööraselt kirevat sketšijada mingi ühise nimetaja alla viia.

Retrospektiivi lõpetab Mike Hodgese gangsteridraama “Tapke Carter”, mille nimiosas särab igihaljas Michael Caine ja mida paljude küsitluste raames on hinnatud Briti kõigi aegade parimaks mängufilmiks.

Head Uudised GoodNews