1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. Dave Benton: arvan, et igal inimesel on oma idee, mil viisil ta jumalasse usub
Dave Benton: arvan, et igal inimesel on oma idee, mil viisil ta jumalasse usub

Dave Benton: arvan, et igal inimesel on oma idee, mil viisil ta jumalasse usub

Mahedahäälne Dave Benton on jõulukontserte andnud 16 aastat, soovides jagada teistega seda rõõmu, mida jõulud temas tekitavad. Sellel aastal annab ta koos tütre Sissiga kolm kaunist jõulukontserti. Sissile on see kolmas kord, kui kahel eelmisel aastal imestati tema kui Dave Bentoni tütre hääle üle, siis nüüd räägitakse pigem, et Sissi jõulukontserditele tuleb kaasa ka isa.

Sissi Benita. Foto: GoodNews

Dave on alati tahtnud, et lapsed näeksid kõiki kirikuid, kus ta esineb. Enda jaoks peab ta peamiseks jõulutunde tekitajaks Kaarli kirikut. Tallinna Kaarli koguduse õpetaja Jaak Aus: „Üks põhjus, miks Dave on alati oodatud Kaarli kirikusse on see, et ta on oma olemuselt selline, kes kannab sõnumit, mis on jõulude ajal väga oluline – Kristus on sündinud ja sellega armastust maailma toonud. See on see, mida Dave alati oma lauludes ja ka nendes väikestes kommentaarides laulude vahel ütleb – kõik ongi mõtetühine, kui seda sündmust kui sellist ei oleks toimunud“. Dave:„Viimsi kirik on kodukirik ja seal on tunne nagu annaksin kodukontserti. Oma kodu lähedal ja oma inimestele laulmine on mulle väga tähtis.“ Kuigi Viimsi Jaakobi kirikus toimub pea iga nädal mõni kontsert, on Dave jõulukontserdil alati kirik rahvast täis. Koguduse vaimulik Mikk Leedjärv: Iga hea kontsert rõõmustab kuulajaid! Loomulikult on tore, kui muusik, kes kogukonnas elab, eriti jõulude ajal, mis on ju väga perekeskne püha, oma muusikaga kogukonna pühasid kaunistab ning seeläbi ka kogukonda liidab. On rõõm kuulda, et see Dave jaoks on justkui kodukontsert!“

Dave Benton. Foto: Annely Nõomaa

Dave, olete jõulukontserte andnud viimased 16 aastat. Kontserte anda ei ole teie jaoks praegu kerge, aga lähete ikkagi lavale?

Me peame jõuluajal olema andjad. Mina alustasin sellega 16 aastat tagasi. Ma olen võitnud Eurovisooni, mul on imeline naine, võrratu perekond – on aeg anda midagi omalt poolt tagasi Eesti publikule. Jõulukontserdid on senini olnud edukad ja ma olen neid alati teinud mõtlemata rahale või äritegemisele. Anname kontserdi koos suurepäraste muusikutega ning teeme seda mõistliku hinnaga. Minu jaoks on kõige olulisem, et publik tuleks kuulama, sest kui neid ei oleks, siis poleks ka kontserdil mõtet. Me peame andma Eesti publikule võimaluse oma kontserdile tulla ja mida me selleks saame teha? Pakkuda head hinda.

Teie jõulukontserdid on alati olnud kirikutes. Religioon on teile oluline?

Ma olen usklik. Mulle ei meeldi käia kirikutes jumalateenistustel, sest ma olen alati olnud mingit viisi mässaja. Mulle ei meeldi, et keegi tuleb ütlema, kuidas mina pean jumalat uskuma, see ei ole mulle vastuvõetav. Ma arvan, et igal inimesel on oma idee, mil viisil ta jumalasse usub. Aga samas ma austan iga inimest tema usus. Aruba, kust ma pärit olen, on väga religioosne saar. Seal on palju kirikuid ja pered on usklikud, olen selle sees kasvanud ja see on siiani osa minust, kuid teenistusi ma ei armasta.

Sissil on olnud väga eriline aasta. Kui tihti te teda kodus näete pärast „Eesti otsib superstaari“ showd?

(naerab) Ta on tõesti väga-väga hõivatud: esinemised, kool, moe- ja meigišowd – ta peab olema kõikjal! Perekond teeb omalt poolt kõik, et aidata teda sellest karussellist välja sel väheselgi ajal, mil me koos saame olla.

On teil võimalust olla vahel ka ainult kahekesi?

Jah, ikka on. Me räägime palju, eriti praegu, just ärist. Ta kuulab mind ja arvestab mu nõuannetega väga. Mulle meeldib, et tal läheb hästi ja et ta mind kuulda võtab.

Kui palju te olete rääkinud usust?

Sissi astub paljuski minu jälgedes. Ta usub kõrgemat, suuremat ja võimsamat jõudu. See on oluline, vastasel juhul ei saaks minna läbi sellise elu ja äri. Sa pead uskuma, et midagi on sinust kõrgemal – see aitab ja kaitseb sind.

Kavasse tulevad sel aastal mõlema jaoks väga tähtsad laulud, mis ei ole lihtsalt jõululaulud vaid just lood, millel on isa-tütre jaoks erilised tähendused. Sissi: „Meie kontsertides on hing. Jõulud on meie peres alati väga tähtsad olnud ja need kontserdid on meie võimalus seda tunnet edasi anda.“

Kolmel jõulukontserdil astuvad üles Sissi Nylia Benita & Dave Benton, Madis Kari (klarnet, klaver) ja Madis Arvisto (kitarr). 

Kontserdipaigad: 

21.12.2018 Tori kirik

22.12.2018 Kaarli kirik

23.12 Viimsi kirik

Piletid on müügil Piletilevis!