1. Avaleht
  2. Inimene
  3. Eesti noormees tõi rahvusvaheliselt informaatikaolümpiaadilt hõbemedali
Eesti noormees tõi rahvusvaheliselt informaatikaolümpiaadilt hõbemedali

Eesti noormees tõi rahvusvaheliselt informaatikaolümpiaadilt hõbemedali

Medal13.-20. juulil toimus Taipeis, Taiwanis 26. rahvusvaheline informaatikaolümpiaad. Sel kevadel Tallinna Vanalinna Täiskasvanute Gümnaasiumi lõpetanud Oliver-Matis Lill võitis Eesti võistkonda esindades tihedas konkurentsis hõbemedali.

Eesti õpilaste juhendaja Ahto Truu sõnul oli ülemaailmne õpilasinformaatikute jõuproov seni suurim – mõõtu võtsid 311 ametlikku võistlejat 81 riigist. Informaatikaolümpiaadil esindasid Eestit lisaks Oliver-Matis Lillele Tallinna Reaalkooli õpilane Andres Unt ning Simmo Saan ja Siim Sammul Hugo Treffneri Gümnaasiumist Võistluse üldvõit läks
jagamisele USA esindaja Scott Wu, hiinlase Yizan Xu ja austraallase Ishraq Huda vahel.

Pingerida selgitati välja kahe võistlusvooruga. Kummaski voorus oli õpilastel viis tundi aega, et lahendada kolm žürii poolt ette valmistatud ülesannet. Iga ülesande lahendusena tuli koostada ülesandes kirjeldatud olukorras optimaalselt käituv arvutiprogramm. Programmide hindamisel võeti arvesse nii nende korrektsust kui ka efektiivsust.

„Hindamine on rahvusvahelistel võistlustel rangem kui Eesti olümpiaadil,“ tõdes Truu, täpsustades, et kui Eesti võistlustel saavad osalejad üldiselt punkte iga testi eest, mille nende programmid õigesti lahendavad, siis ülemaailmsel võistlusel skoorib ainult selline programm, mis lahendab ära kõik testid, mis puudutavad ülesande mingit aspekti. „Ülesande igale tahule on žürii omistanud kindla punktiväärtuse, mis kajastab sellega toime tulemise raskust.“

Informaatikakoondist juhendasid Eesti informaatikaolümpiaadi žürii liikmed, Guardtime AS tarkvaraarhitekt Ahto Truu ja Nortal AS süsteemiarhitekt Targo Tennisberg.

Eesti võistkonna lähetamist rahvusvahelisele võistlusele rahastas Haridus-ja Teadusministeerium ja koordineeris Tartu Ülikooli teaduskool.

Kasutatud ülesannete, täielike punktitabelite ja muude materjalidega saab tutvuda võistluse veebilehel aadressil www.ioi2014.org.

Head Uudised GoodNews