1. Avaleht
  2. Muusika
  3. EMA 2023 nominent Liina Saar: mäletan aegu, kui muusikat salvestati raadiost kassetile
EMA 2023 nominent Liina Saar: mäletan aegu, kui muusikat salvestati raadiost kassetile

EMA 2023 nominent Liina Saar: mäletan aegu, kui muusikat salvestati raadiost kassetile

EMA Aasta Autorialbumi nominatsiooni pälvinud Liina Saar andis oma albumi „Püüdmata tunne“ välja nii digitaalselt kui vinüülil. Ometi mäletab naine neid aegu, mil muusikat salvestati raadiost kassetile. Uurime laulja, laulukirjutaja ning ka Viljandi Kultuuriakadeemias õppejõu ametit pidava Liina käest, milline on tema esimesed muusikaga seotud mälestused ning mida arvab Eesti muusikast.

Mikrofon käes juba lasteaias

Üks esimesi muusikaga seonduvaid mälestusi viib Liina Saare tagasi lasteaiaaega. „Minu esimene avalik esinemine toimus ajal, kui käisin lasteaias. Kuigi ma ei mäleta täpseid asjaolusid, on mul meeles, kuidas mul avanes võimalus üles astuda päris ansambliga ja esineda päris mikrofoniga. See oli meeldejääv kogemus. Laulu nimi oli vist Eno Raua „Jõulupäkapikk“,“ meenutab seekordne Aasta Autorialbumi nominent oma esimest esinemiskogemust.

Liina Saar. Foto: Sohvi Viik

Muusikamaitse kujunemist mõjutasid vanemad õed

Liina on kasvanud üles kolme vanema õega ajal, mil veel muusikat salvestati raadiost kassetti peale. „Minu õdede muusikamaitse on mind väga palju mõjutanud. See, mis nende kaudu minuni jõudis, seda ka kuulasin. Mäletan veel aegu, kui sai raadiost kassetti peale muusikat salvestatud. Kassettidest said peagi CD-plaadid. Mul on endiselt väga suur CD-plaatide kogu ning ma ei raatsi neist kuidagi loobuda, kuigi CD-sid ei ole enam kusagilt kuulata,“ räägib Liina.

Praegu kasutab Liina muusika kuulamiseks erinevaid voogedastusteenuseid. Naise sõnul on see hea viis uute artistide ja lemmikute leidmiseks, kuid ei asenda live-kontserditel käimist. „Muusikalise elamuse saamiseks on ikka oluline aeg-ajalt väljas käia,“ tõdeb Liina.

Liina Saar. Foto: Sohvi Viik

Eesti muusika tase ei ole olnud kunagi nii hea kui praegu

Viljandi Kultuuriakadeemia õppejõu, laulja ja laulukirjutaja hinnangul ei ole Eesti muusika tase olnud kunagi nii hea kui praegu. „Kui kasvõi EMA selleaastaseid nominente vaadata, siis on muusika valik žanriliselt väga mitmekülgseks muutunud. Meil on oma soulidiiva Rita Ray või R&B mõjutustega Anett. Mõlema muusika on väga kõrge kvaliteediga ja võiks konkureerida ka sama žanri maailma nimedega,“ leiab Liina.

Samas tõdeb Liina, et Viljandi Kultuuriakadeemia õppejõuna on tal alati soe tunne, kui näeb mõnda Viljandiga seotud inimest või ansamblit head muusikat tegemas. „Minu viimase aja lemmikud Fairmusis on Maris Pihlap, MinimalWind ja Lonitseera. Stilistiliselt on tegemist väga erinevate artistidega, aga kõik on head laulukirjutajad ja nende muusika mõjub värskena,“ tõdeb Liina.

Head Uudised GoodNews