1. Avaleht
  2. Määratlemata
  3. EMOTSIONAALNE KOHT I Otepää ööklubi Comeback viimane sünnipäev toimub tantsijate mõtetes
EMOTSIONAALNE KOHT I Otepää ööklubi Comeback viimane sünnipäev toimub tantsijate mõtetes

EMOTSIONAALNE KOHT I Otepää ööklubi Comeback viimane sünnipäev toimub tantsijate mõtetes

Ööklubi Comeback tähistab sellel nädalal sünnipäeva, aga seda viimast korda. 27 aastat tagasi avas tänaseks legendaarseks saanud peopaik esimest korda uksed: 11. märtsil 1994 aastal panid Raivo ja Katrin Kalda alguse uskumatult ägedale ja pikale teekonnale. Kolmel erineval kümnendil on Eesti vanim ööklubi olnud öine kohtumispaik sadadele tuhandetele inimesele.

Kõik need aastad on Comeback olnud talvepealinna ööelu keskus, mille laval on üles astunud enamik Eesti tippartiste ja –diskoreid. Kokku on saanud inimesed üle Eesti, kuid Otepääl toimunud rahvusvaheliste suursündmustega on kogutud tuntust ka paljude välismaalaste seas. Ööklubi on olulist rolli mänginud paljude elu kujunemises. Läbi aja on see maja olnud töökohaks sadadele inimestele. Paljud külalised on leidnud kaaslase kogu eluks, loonud ühise kodu ja pere.

Bussidega tuldi üle Eesti

„Ehitasime ööklubi endise Otepää kinomaja ruumidesse. Esimestel aastatel näidati päevasel ajal kino ja pimeda saabudes läks peoks. Sellel ajal oli tegemist suhteliselt erakordse sündmusega ja mitmeid aastaid järjest sõitsid inimesed isegi bussidega eraldi üle Eesti kohale, et sellest põnevast ööelust osa saada,“ meenutavad algusaastaid Raivo ja Katrin.

Klubi tegutsemise kolm kümnendit on olnud väga erinäolised. Üldine tegevus on jäänud küll samaks, aga ülemäära palju sarnasusi 27 aasta taguse ööeluga ei ole. „’90-ndate keskel oli ööklubi lahti kõik ööd nädalas ja uksed avati juba kell 20. Klubis sai lisaks tantsule ja napsule näiteks tegeleda ka hasartmängude ja piljardiga. Õhtu lõpetati juba südaöö paiku. Viimastel aastatel oli klubi avatud peamiselt paar korda nädalas ja reeglina nädalavahetustel. Külastajad saabuvad tänapäeval meelt lahutama südaööks ja peod lähevad hommikuni välja,“ kirjeldavad Raivo ja Katrin.

Ööklubi pidamine on olnud perekondlik ettevõtmine. Algusest peale on klubi tegemistes kaasa teinud ka Raivo ja Katrini poeg Siim Kalda, kelle vastutada oli klubi juhtimine viimasel kümnel aastal. „Olen sisuliselt selles majas üles kasvanud. Kui ööklubi avati, siis käisin 1. klassis. Sellest ajast saadik olen seal saanud kaasa lüüa väga erinevate kohustuste täitmisel. Maja kütmine toimus alguses puudega ja siis olin katlakütja. Katel oli nii suur, et mahtusin sinna vabalt sisse. Automaatse õlikatla paigaldusega kadus see kohustus ja siis sain olla kojamees, kelle ülesanne oli nii lund rookida, lehti riisuda kui ka konisid korjata. Suuremaks kasvades töötasin garderoobis ja turvamehena ning õigel hetkel võtsin klubi juhtimise üle,“ meenutab Siim Kalda.

Iga teekond saab lõpuks otsa

27 aastat on toonud ilusaid, lõbusaid ja meeldejäävaid mälestusi. Iga teekond saab lõpuks otsa. Tänavune sünnipäev on teistsugune: sünnipäevanädalal langevad Comebacki hoone katus ja seinad. Suve alguses avab ööklubi kinnistul Eesti suurim kütuse jaemüüja Olerex enda 100. tankla, kuhu tuleb ka suure teenindussaarega kohvik ja puhvetlaud, laia valikuga toidu- ja esmatarbepood ning avar puhkeala.

„Comebacki teekonna lõpp ei ole olnud seotud viimasel aastal maailma raputanud koroonaviirusega. Kuna öise meelelahutuse turg on aastatega väga palju muutunud, hakkasime mõned aastad tagasi ringi vaatama, kas Otepää magistraalristmikul asuval kinnistul on ka alternatiivseid kasutusvõimalusi. Siis ei olnud veel välistatud ööklubi tegevuse jätkamine, ent raske südamega sai lõpuks tehtud ühine otsus. Ühel hetkel leidsime Olerexi juhtkonnaga, et ööklubiga samal aastal loodud Eesti suurima kütuse jaemüügikett on parim alternatiiv selle kinnistu kasutamiseks. Emotsionaalselt on see meile loomulikult olnud raske otsus, sest kogu meie äritegevus on alguse saanud sellest majast ja suur osa mälestusi seotud selle eluga. Samas on tegu väga kaalutletud muudatusega, mis annab Otepää piirkonna arengule kindlasti olulise tõuke,“ rääkis otsuse tagamaadest Siim Kalda.

Ööklubi Comeback jääb armsa ja olulise kohana südamesse elama tuhandetele inimestele. Viimane sünnipäevapidu pidi tulema eriti raju ja äge, paraku pole kestev pandeemia seda võimalust jätnud. Viimane sünnipäev toimub igaühe enda mõtetes. Igaüks saab 11. märtsil meenutada, millal ta viimati Comebackis käis, sest see oli see hetk, kui astusid viimast korda sisse, tegid viimase kokteili ja tantsu… ja lahkusid endale teadmata sellest majast viimast korda.

Foto: Riho Semm (Põlva Foto)
Head Uudised GoodNews