1. Avaleht
  2. Film
  3. Ergo Kuld lavastab filmi “Talve”, mis ei kopeeri raamatut
Ergo Kuld lavastab filmi “Talve”, mis ei kopeeri raamatut

Ergo Kuld lavastab filmi “Talve”, mis ei kopeeri raamatut

Vooremaal asuti filmima mängufilmi „Talve”, mille režissööriks on Ergo Kuld.

Film põhineb Oskar Lutsu samanimelisel romaanil ja on järg filmidele „Kevade” (1969), „Suvi” (1976) ja „Sügis” (1990).

“Talve” tegevus toimub keerulisel ja põneval 1942. aastal, kui Eestis on asendunud Nõukogude okupatsioon Saksa okupatsiooniga. Maad on räsinud küüditamislaine ja ilmasõja lahingud, ent vaatamata ebakindlusele jääb inimloomus ikka endiseks: armastatakse, pidutsetakse, tülitsetakse ja lepitakse. “Talve” tegevustikku raamib Arno Tali poja Arnoldi naasmine kodumaile, mis puhub Paunvere noorte Tootside, Kiirte ja Teelede vahel lõkkele kirgliku armukolmnurga.

Filmis on oluline koht ka armastatud vanemal põlvkonnal, kus Teele, Kiir ja teised ammu tuttavad tegelased laste õnne nimel maid jagavad. “Talve” paneb Paunvere-saagale väärika ja üllatava lõpu. Ekraani täidavad lutsulik eluterve huumor, kirglik armulugu, põnev ajalooline taust ja muidugi hingematvalt kaunis Vooremaa.

Filmi stsenarist Martin Algus on sünnilt vooremaalane ja lapsest peale nende põldude vahel ringi jalutanud. Tema sõnul on see “Talve” üks ilus, naljakas ja põnev armastuslugu keerulistel aegadel, kus vanem põlvkond nooremale teatepulga üle annab: “Saaga saab kauni lõpu ja samas läheb elu edasi. Raamatuga on erinevusi päris palju. Üks asi on filmi dünaamika ja loogika, mis ise sunnib loosse muudatusi tegema, aga samas oli meil ka suur lisaeesmärk olla lutsulikum ja põnevam kui algmaterjal ise, mis teadagi pole suures osas Lutsu kirjutatud.”

Filmis tulevad taas ekraanile Riina Hein ja Margus Lepa. Uusi tegelasi kehastavad Henessi Schmidt, Karl Robert Saaremäe, Franz Malmsten, Saara Nüganen, Märt Koik, Harry Kõrvits, Meelis Rämmeld, Kersti Tombak jt.

Toodavad Kassikuld, Apollo Film Productions ja Taska Film. Film linastub veebruaris.

Head Uudised GoodNews