1. Avaleht
  2. Inimene
  3. FINEST FM MUUSIKUTEPROJEKT! Martin Saar esineks meelsasti Tallinna Lauluväljakul 200 000 inimese ees
FINEST FM MUUSIKUTEPROJEKT! Martin Saar esineks meelsasti Tallinna Lauluväljakul 200 000 inimese ees

FINEST FM MUUSIKUTEPROJEKT! Martin Saar esineks meelsasti Tallinna Lauluväljakul 200 000 inimese ees

martin-saarSoome esimese eestikeelse raadiojaama Finest FM lõbus seltskond on otsustanud hommikuprogrammi käigus helistada igal hommikul ühele muusikule ja esimesena võetakse koostöös GoodNews portaaliga ette Martin Saar, kes on küll saatejuhi sõnul esiteks kunstnik ja teisena muusik, aga üleüldse multifunktsionaalne mees, kes tegeleb paljude asjadega korraga, olles ka kunstnik, laulukirjutaja ja filmilooja.

Telefonitoru otsa püütud Martin selgitab alustuseks, et ta teeb ikkagi korraga vaid ühte asja, muidu aga paljusid asju, ta on aastaid elanud New Yorgis, kuid hetkel on tema staap Tallinnas. Ta teeb kunsti, maalib, joonistab, teeb ka muusikat ja bändi ning loob lugusid. Alguse on kõik saanud joonistustest ja sketšidest ning selleks on tal alati kaasas plokk, sest inspiratsioon võib tulla tänaval, metroos, kus tahes. Kunstnik paneb sageli sõnumid kirja ja kannab hiljem oma stuudios need õlivärvidega lõuendile.

Saatejuhi küsimusele, et kas tema kunst on abstraktne või selgelt piiritletud, vastab Martin, et ta alustas 2000. aastate alguses abstraktsete töödega, sellest aga jäi varsti väheks, ta hakkas maalima inimesi ja portreesid, siis hakkas kunstis popi poole pöörduma ja üleüldse muutub tema stiil iga aastaga ja aina paremaks. Tema selle aasta jänesestiil aga on suuresti tingitud ühest sõbrast, kelle perekonnanimeks on Jänes.

Edasi võetakse luubi alla Martin kui laulukirjutaja ja selles osas on kahtlemata kuulsaim tema kära teinud “Bemmi kummid”, mida esitati koos 42GO-ga. “See on sõpradele tehtud lugu, mis läks veidi üle võlli,” tunnistab muusik. “Enamik mu lugusid on ballaadi tüüpi.” Finest FM-i rahvas lisab, et see läbi huumori lugu läks ka sommidele hästi peale. Kuulus aga on ka Martin & Joosep Orchestra “Tule ja tee”. See kooslus tekkis Martini sõnul veidi rohkem kui aasta eest, mil tal oli periood, kus ta oli kõigest eemal, ta tegi lugusid ja mängis neid klaveril, aga tundis millestki puudust.

“Hakkasin oma kõrvus kuulma tšellot, sain tuttavaks Joosep Kõrvitsaga, kes seda mängiski, kõik hakkas voolama, tegime bändi ja hakkasime stuudios muusikat salvestama,” meenutab muusik. “Tule ja tee” sõnumiks aga on, et pole vaja teha pikka juttu, peab tegutsema.

Edasi aga alustab Finest FM-i tiim uut küsimusteprojekti, mis peaks andma ülevaate kõnetatavast muusikust ja Martin on esimene katsejänes. Esimene küsimus: meeldejäävaim koht, kus oled esinenud? Martin: “Mängisime suvel Eestis mere ääres pulmas, Joosep mängis kivi peal tšellot, pruutpaar abiellus ja hiljem läks tantsuks.”

Teine küsimus: kus tahaksid esineda? Martin pakub välja Tallinna Lauluväljaku, koos bändiga ja nii, et väljak oleks rahvast täis. Ta on seal mõned korrad esinenud, kuid mõistagi mitte üksi. Kolmas küsimus: millist telesaadet tahaksid juhtida? Vastus: Top Gear, kus lisaks kiiretele autodele oleks ka kunsti ja muusikat. Neljas küsimus kõlab: mis on see X-faktor, mis peab igal lauljal olema? Martini arvates oleks nendeks kindlasti lauluoskus ja isiklik karisma, aga üldiselt teevad tõelise muusiku paljud erinevad asjad kokku.

martin-saar3

Edasi küsitakse tehtud vigade kohta, mis on jäänud kripeldama ja intervjueeritav nimetab ühte projekti, mis tuli äkitselt ja tema viga oli mitte kaasa minna, vaid jääda tahaplaanile, kuid ta lisab, et tagantjärele ei kahetse ta midagi. Mida aga on publiku poolt kingitud või lavale visatud? See vastus ajab raadiorahva naerma: nimelt oli Martin kord laval DJ-na, teda ei tahetud minema lasta ja siis visati lavale inimesi ning pidu käis hommikul kaheksani.

Üks väga intrigeeriv küsimus kõlab nii: kui sinu auks tehtaks kontsert, siis mis võiks olla selle nimi ja kes oleks peaesineja? Martin pakub nimeks “Thanks for coming!”, see võiks olla megafestival Tallinnas või Otepää küngaste vahel ning esinejateks kõik kohalikud lauljad ja bändid, eraldi ehk võiks peaesineja olla Disclosure. Edasi tulevad mängu poliitilised vaated ehk siis kelle alastikuju paneks muusik linna keskväljakule ja kes võiks olla autor? Martin oma poliitilisi antipaatiaid sedasi ei väljendaks, seega pakub ta välja tantsutüdrukud, kusjuures skulptuur võiks olla 50 meetri kõrgune ja skulptoriks Tauno Kangro. Aga seega on saade läbi, kõlab veel Martini üks lugu ja enne seda küsib raadiotiim üle, mida ja kuidas Martinile soovida ning variantideks jäävad: käredat muusikat, pintsel puruks, lõuend katki ja pliiats… ühte teatud kohta.

Kuula Finest FM-i küsimusi ja Martini vastuseid!

Jüri Kukk

Head Uudised GoodNews