1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. FOTOD JA VIDEO I Balletifännist Freddie Mercury elu jõuab Eestis balletilavale
FOTOD JA VIDEO I Balletifännist Freddie Mercury elu jõuab Eestis balletilavale

FOTOD JA VIDEO I Balletifännist Freddie Mercury elu jõuab Eestis balletilavale

Tallinnas etendub 19. oktoobril Bejart Ballet Lausanne’i „Ballet For Life“, mis toob Queeni muusika saatel lavale Freddie Mercury elu koos kõikide õnnestumiste ja läbikukkumistega.

Queeni suhe balletiga sai alguse 1979. aastal, kui The Royal Ballet palus Mercury tantsima. „Arvasin, et nad on hulluks läinud! Lõpuks esinesin nendega siiski heategevuslikul galakontserdil. Minu teada on see ainuke juhus, kui rokimaailm kohtus balletiga. Enamik rokimehi seda ei suudaks,“ kommenteeris omal ajal Mercury.

Tegelikult oli Roland Petit juba teinud 1972. aastal etenduse „The Pink Floyd Ballet“, mille esimestel ettekannetel Pink Floyd ise laval musitseeris. Rokist oli 1960. aastate lõpus saanud massikaup.

Mercury pidi mõne päevaga selgeks õppima sammud, mida tantsijad olid harjutanud aastaid. „See oli enesetapp. Mul valutas kohtades, mille olemasolust mul aimugi polnud,“ ohkas dramaatiline Mercury. Kontserdil tantsis ta nii, nagu oli harjunud, ega hoolinud, mida publik võis arvata. Balletitantsijatrikood oli Mercury armastanud kanda juba ammu, tantsukingad jäid kontserdil aga jalga panemata.

Queeni 1984. aasta loo „I Want To Break Free“ videos imiteeris Mercury legendi Vatslav Nižinskit, kelle suured teod jäid 1910. aastatesse. Taas Royal Ballet’ga koostööd teinud Mercury kehastas fauni. Mercury oli 1977. aastal teatanud, et tal on koopia kostüümist, mida Nižinski kandis etenduses „Afternoon of a Faun“.

Queenist vaimustuses Maurice Bejart lõi 1997. aastal etenduse „Ballet For Life“, mille jaoks ta laenas muusikat ka Mozartilt, kostüümid aga Versacelt. Bejart pühendas etenduse Mercuryle ja Maurice Bejart Ballet’ staarile Jorge Donnile, kes surid aidsi. Etenduse lõpus kõlab Queeni „The Show Must Go On“.

Piletid on müügil Piletilevis

Head Uudised GoodNews