1. Avaleht
  2. Festival
  3. Jazzilegendid avavad festivali Jazzkaar 2021
Jazzilegendid avavad festivali Jazzkaar 2021

Jazzilegendid avavad festivali Jazzkaar 2021

Homme, 23. augustil algab Baltimaade suurim rahvusvaheline jazzifestival Jazzkaar. 23.-29. augustini toimuva jazzipeo ajal muutub Telliskivi Loomelinnak suviseks jazzioaasiks, kus saab nautida vokaalmuusika erinevaid tahke ja kõrgetasemelisi instrumentaalkoosseise. Jazzkaare avalöögi annavad Eesti jazzi korüfeed, alati säravad Raivo Tafenau ja Tõnu Naissoo, kes toovad kuulajate ette oma värske loomingu.

Foto: Sohvi Viik

32. korda toimuval festivalil esinevad kümne maa muusikud 37 kontserdiga üle Eesti. Seitsme päeva jooksul toimub koos põhiprogrammi, tasuta kontsertide päeva, terrassikontsertide, Jazzijuttude ja Linnaruumiprojektiga ligi 116 sündmust Tallinnas, Tartus, Pärnus, Viljandis ja Rakveres.

“Rõõmustame, et Eesti kultuurielu saab jätkuda – festival Jazzkaar toob kõik kontserdid turvaliselt kuulajateni. Aasta on eriline, kuna festival toimub esmakordselt suvel on rohkem vabaduse-  ja suvetunnet. Festivali raamivad kahe suurepärase orkestri kontserdid meie silmapaistvate jazzartistidega – avakontserdil esinevad Raivo Tafenau ja sõbrad koos Tallinna Kammerorkestriga ning viimasel päeval Kristjan Randalu ja New Wind Jazz Orchestra maineka saksa helilooja ja dirigendi Wolf Kerscheki juhatusel. Ja pöidlad pihku, et saaksime novembris kuulda esialgselt festivali perioodi planeeritud superstaari – Jazzkaare peaesinejat Dee Dee Bridgewaterit koos Estonian Dream Big Bandiga,” tutvustab festivali kunstiline juht Anne Erm kontserte.

Foto: Chantal Azari

Festivali avakontserdil esitleb Raivo Tafenau oma ansambli ja Tallinna Kammerorkestriga Rasmus Puuri juhatusel oma heliloomingu pärlitega albumit “The Same Differences”. 70ndat juubelit tähistav pianist ja helilooja Tõnu Naissoo tutvustab koosseisuga Electric Group äsja ilmunud albumi “Different Directions” lugusid. Dünaamilise helikeelega Mingo Rajandi Quintet on uue kuue andnud mullu ilmunud albumile “To Be!”, avaõhtule paneb punkti Prantsuse-Süüria flötisti-vokalisti Naïssam Jalali värvikas koosseis Prantsuse kõrgeima jazziauhinna pälvinud albumi ”Quest of the Invisible” kavaga.

Vokaalmuusika värvide hõrke nüansse saab nautida silmapaistva Norra jazzilauljatari Torun Erikseni kontserdil, ansamblipartneriteks Norra parimad jazzmuusikud. Suurbritannia tõusva souli ja r’n’b’i tähe Sahra Gure’i kontsert tõotab põnevat esmakohtumist ja jõulise hääle ning esinemismaneeriga Ameerika lauljatarb Lucy Woodward sukeldub soulmuusika ja bluusi sfääridesse. Soome urban- ja indieskene kuum nimi Jesse Markin tutvustab oma uusimat loomingut juunikuus välja antud albumilt “Noir”.

Foto: Stina Kase

Jazzkaarel saab kuulda ka maailmaklassi instrumentaliste – Prantsuse multiinstrumentalisti-vokalisti Mino Cinélu ja legendaarse Norra trompetisti Nils Petter Molværi kontsert on kui tule ja jää kohtumine, kultuuride põimumine. Maineka ECM-i plaadifirma artist Šveitsi pianist-minimalist Nik Bärtsch esitleb oma värske sooloalbumi “Entendre” muusikat. Elektrooniliste helide ja visuaalshow‘ga üllatab innovatiivne Hollandi trio Tin Men and the Telephone.

Uut loomingut või muusikat hiljuti välja antud albumitelt esitavad mitmed Eesti hinnatud muusikud, nende seas Argo Vals Band, Dagö, deLULU, Janno Trump Clarity Ensemble, Joel Remmel Trio, Mingo Rajandi Quintet, Modulshtein, Raimond Mägi Trio, The Motown Sound, New Wind Jazz Orchestra & Kristjan Randalu ja Tanel Ruben Quintet. Rahvusvahelisi koostöid tutvustavad London-Tallinn Cosmic Bridge ja Mart Soo & Florian Walter.

Foto: Stina Kase

Pere suuremaid ja väiksemaid kutsub kuulama armastatud laulja-helilooja Stig Rästa. Meeleolukaid elamusi pakuvad intiimse atmosfääriga terrassikontserdid, mille raames toovad ELLIP, Susanna Aleksandra koos Andre Maakeriga ja Eleryn Tiit kvaliteetsed elamused kaunitesse kodudesse kolmel korral. Lisaks kostitatakse tallinlasi 29. augustil Tasuta kontsertide päevaga, jazzijuttude, plaadituru jt põnevate sündmustega, mis on kõigile osalejatele priid.

Seitsmendat aastat järjest vallutab jazzmuusika Telliskivi Loomelinnaku liites sametised augustikuu õhtud ning kvaliteetmuusika üheks tervikuks. Sündmused leiavad aset Vabal Laval ja fotokunstikeskuse Fotografiska Tallinna kontserdiruumis.

Foto: Tero Ahonen

Ohutu festivalielamuse tagamiseks pääsevad vastavalt kehtestatud regulatsioonidele kontserte kuulama nakkusohutuse kontrolli läbinud jazzisõbrad. Festival Jazzkaar 2021 tervitab vaktsineerimiskuuri läbinuid, viimase 6 kuu jooksul COVID-19 haiguse läbi põdenud või kehtiva negatiivse testi tulemusega publikut. Kontrollitud külalistele väljastatakse festivalialale sisenedes turvalise festivali käepael. Festivali testimispunktis Telliskivi Loomelinnakus saab teha antigeeni kiirtesti, mis maksab festivali külastajale 6 eurot. Täpsema info festivali  turvaliseks külastuseks leiab Jazzkaare kodulehelt. Festivali ajal jõuab Telliskivi Loomelinnakusse vaktsineermisbuss, mis on avatud kõikidele soovijatele 26. augustil ja 28. augustil kella 11.00-19.00.

32. Tallinna Rahvusvaheline Festival Jazzkaar toimub 23.-29. augustini 2021 üle Eesti. Tutvu festivali kava ja artistidega kodulehel. Piletid on müügil Piletilevi müügipunktides ja internetis www.piletilevi.ee. Kohtume Jazzkaarel!

Head Uudised GoodNews