1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. KADI Quartet Esmakordselt eesti publiku ees!
KADI Quartet Esmakordselt eesti publiku ees!

KADI Quartet Esmakordselt eesti publiku ees!

Kadi Vija on meie kuulajatele seni veel tundmatu eestlannast jazzilauljatar, kes viimased kaheksa aastat elanud ja õppinud Soomes. Kuigi ta õpingutee pole veel lõppenud, on ta valmis kontserte andma nii siin kui sealpool Soome lahte. Pori Jazzil on ta üles astunud juba 2007. aastast ja jämminud kogenud muusikutega mitmelt maalt. Pori festival ja Soome Ylesradio olid n-ö hooandjaiks, et Kadi Quartet esmakordselt Eestisse kutsuda.

Kes siis ikkagi on Kadi Vija ja kuidas temast sai jazzmuusik?

Lauljatar vastab: „Muusika on minu elus tähtsalt kohal olnud lapsepõlvest peale. Seitse aastat kestsid õpingud Põlva muusikakoolis viiuli erialal, kooli lõpetasin kiitusega. Aastaid laulsin ka Põlva E STuudio tütarlastekooris, millega reisisime nii Euroopas kui USAs. Laulsime repertuaari popist klassikani. Pärast lõpetamist õppisin aasta Tartu Ülikoolis eesti filoloogiat. 2005 kolisin ema juurde Soome. Poris jätkasin muusikaõpinguid, sealt edasi viis muusikutee Helsingi Metropolia Ülikooli pop-jazz laulu erialale, kust sain võimaluse vahetusõpilasena õppida kaks semestrit mainekas Berklee College of Music’us Bostonis, kus õpib üle 4000 tudengi, kellest pooled on välisüliõpilased. Berklees tutvusin ka Sofia Rubinaga, kes on olnud mulle Eesti jazzlauljatest eeskujuks – peame ühendust siiani. Praegu õpin Sibelius Akadeemia jazziosakonnas Helsingis. Juba Metropolia Ülikoolis õppides hakkasin rohkem huvi tundma instrumentaalse jazzi vastu. Laulutunde olen võtnud puhkpillimängijatelt, mitte lauluõpetajatelt, mis on minu muusikalist stiili väga palju mõjutanud. Minu suurimad eeskujud on legendaarsed instrumentalistid Miles Davis, Wayne Shorter ja Chet Baker.“

Kadi Quartet tuli kokku eesmärgiga mängida originaallugusid ja esineda Pori Jazz 2010 festivalil kahe kontserdiga. Kvartetis valitseb demokraatia – kuigi Kadi on bändi liider ja solist ning peamine lugude kirjutaja, on iga muusiku panus oluline. Hiljuti salvestati Soome Yleisradio jazzitoimetuse palvel seitse lugu, mis kõlasid ka eetris ja said positiivse vastukaja. Sügisel on ansamblil plaanis salvestada debüütalbum.  

Talvejazzi kontsertidel esitab Kadi Quartet oma muusika kõrval ka jazzklassikat, nagu näiteks Charlie Parkeri tuntud teema „Out Of Nowhere“, David Raksini ballaadi „Laura“ ja teisi. Kuigi tegemist on lauljakeskse bändiga, on kavas mitmeid sõnadeta lugusid ja improvisatisoon mängib kontserdil olulist rolli. Kadi ootab seda kohtumist põnevusega öeldes, et oma rahva arvamus on talle väga tähtis. „Loodan, et leian hea kontakti eesti kuulajatega ja saan ka tulevikus võimalusi esineda isamaa rahvale,“ ütleb Põlvamaalt pärit neiu.

Jazzkaare kuldsponsor on Danske Bank, peasponsorid Eesti Päevaleht, ERGO ja Kafo. Ametlik majutuspartner on My City Hotel ning aastasponsorid United Motors, Tallinkja Aktaprint. Talvejazzi toetavad ka Kultuuriministeerium, Kultuurkapital, Tallinna Kultuuriväärtuste amet ja Norra Kuninglik Saatkond.

Kadi Quarteti piletid on müügil Piletilevi müügikohtades, Statoili jaamades ning www.piletilevi.ee. Danske Banki klientidele piletid 20% soodsamad. Erihinnaga piiratud koguses piletite info www.danskebank.ee/jazzkaar.

Kontserdid toimuvad laupäeval, 2. märtsil kell 17.00 Kumu auditooriumis ja pühapäeval, 3. märtsil kell 16.00 Viljandi Pärimusmuusika Aidas

Koosseis:

Kadi Vija – laul
Mikael Myrskog – klaver
Pasi Toivanen – kontrabass
Tomi Saikkonen – trummid

Head Uudised GoodNews