1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. Karavani muusikud on ka kontsertidega jõulumeeleolu luues südames pere juures
Karavani muusikud on ka kontsertidega jõulumeeleolu luues südames pere juures

Karavani muusikud on ka kontsertidega jõulumeeleolu luues südames pere juures

Detsembris ootab ansambel Karavan muusikasõpru kaunitele jõulukontsertidele Palmse mõisas, mille sisse kuulub ka jõuluehteis mõisa külastus. Kontserdil taaselustatakse vanad head jõululaulud, mis on kõigil südames juba lapsepõlveajast – natuke vana ja uues kuues  ja veel paremini. Järgnevalt jutustavad Karavani muusikud oma jõulumälestustest, -mõtetest ja -tegemistest.

Margus Martmaa ütleb, et tema jaoks on jõulud alati olnud soe tunne südames, rõõmsad pühad ja koos perega veedetud aeg, pisut ka enese sisse ja tagasi mõtlemise aeg. „Jõulumeeleolu tekib iseenesest koos kõigega, mis selle juurde kuulub – see algab kuuse tuppa toomise ja ehtimisega, jõuluroogade nautimisega ja loomulikult on hea aeg kuulata kauneid jõululaule,“ jutustab ta. Marguse kõige imelisem jõulukingitus aga oli tema kolmanda poja Rasmuse sünd mõni päev enne pühi!

Jõululauludest on Marguse jaoks eelistatumad head ja ilusad eestikeelsed jõululaulud, aga ka jõuluklassika parimatelt esitajatelt kogu maailmast. Traditsiooniliselt lahutab ta sel ajal muusikuna laval esinedes teiste meelt, kuna detsember on reeglina väga esinemisterohke aeg. „Rahu Teie südameisse ja olgem üksteise suhtes sallivamad!“ annab ta edasi sõnumi kogu Eesti rahvale.

Marko Sirila hindab Karavani enda jõululaulu „Kauneid Jõule“

Marko Sirila jaoks on jõulud on koos perega veedetav kvaliteetaeg, mil igasugused töömõtted on vaja kõrvale heita ja keskenduda kodule.

„Jõulumeeleolu tekitab ikka ehitud kuusk toas, verivorst ning kapsas laual – seda muidugi jõuluõhtul. Jõulumeeleolu tuleb nagu iseenesest. Kui ikka lumi väljas, väliküünlad akna taga ja tuba soe, siis ongi juba jõulutunne,“ kirjeldab ta. „See on rahulik, sõbralik ja pühalik meeleolu ja kui vähegi võimalik, siis ikka oleks traditsiooniliselt kodus.“

Jõululauludest meeldib Markole Karavani „Kauneid jõule“ ja kui tal küsida, mida eestimaalastele jõuludeks soovitada ja soovida, vastab muusik: „Mitte ainult eestimaalastele, vaid kõigile rahulikke, sõbralikke, kauneid, meeldejäävaid pühi ja veel ja veel palju häid soove! Hoidkem üksteist!“

Mänedžer Toivo Lend on jõuluajal pidevalt lennus

Bändi mänedžer Toivo Lend ütleb, et jõuluaeg on rahuaeg, pühalik jõulumeeleolu tekkib kontsertide ja jõuluürituste korraldamisega ehk teistele antud meeleolu tekitamisega – sellel aastal Palmse mõisaaidas kontsertidega.

„Kõige imelisem jõulukingitus on mulle olnud ansambli Karavan poolt salvestatud jõulumuusika 1988. aastal  ja selle produtseerimine koos bändiga. Tollel ajal oli see suurim kingitus Eesti rahvale,“ meenutab ta seika ajaloost. Tema lemmiklugu on oma bändi repertuaarist. „Mulle meeldib enamus jõululaule, kuid südamelähedane on Masalo “Jõulukellad” Karavani plaadilt!“ lisab Toivo Lend.

Jõulukuu traditsiooniks on Karavani mänedžerile reisimine mööda Eestimaad ehk bändiga esinemised, mida ta on teinud üle 40 aasta – seega on see talle traditsiooniks saanud. „Soovin Eestimaa inimestel eneses hingetasakaalu leidmist, teineteise mõistmist, rõõmsat meelt ja rahu Maailmas!“ ütleb Toivo Lend oma jõulusoovid.

Jaak Lutsoja on võimaluste piires jõuluajal perega koos

Jaak Lutsojale seonduvad jõulud ikka verivorsti, kuuse ja piparkoogilõhnaga, mida tahaks ikka ja jälle jõulude ajal tunda. Ta ütleb, et jõulumeeleolu ei pea tekitama, see peaks ise tulema ja see ongi asja ilu, et lihtsalt lapsepõlvest peale on selline imeline aeg, mis kestab kogu elu.

Oma imelisema jõulukingitusele mõeldes jääb muusik mõttesse. „Lapsepõlvest ilmselt mõni asi, mida olin kirjutades jõuluvanale palunud,“ ütleb ta. „Mida aeg edasi seda rohkem ihkab hing jõulukingituseks kogu perega veedetud armsat jõuluõhtut. Suurt ja mõnusat rahulolu hinges koos pere ja Jõuluvanaga.“

Jaak Lutsoja lisab, et ükskõik kui kiire ei oleks, on jõululaupäev püha ja pere on koos. Jõululauludest hindab ta viimasel ajal Michael Buble esituses imelistes seadetes jõululaule. „Tahan Eestimaa inimestele soovida, et sama armsat ja oodatud õhtut nagu jõuluõhtu oleks sagedamini, kus unustatakse mured ja jääb ainult mõnus rahu,“ sõnab ta.

Karavani jõulukontserdid toimuvad 10. detsembril kell 14, seejärel 12., 13., 14., ja 15. detsembril kell 18 ning 17. detsembril taas kell 14. Palmse mõis pakub seejuures suurepärast võimalust pidada oma kollektiivi jõulupidu enne või pärast kontserti mõisas.

13. sajandil esimest korda mainitud Palmse mõis on väga kireva ajalooga ning olnud Lahemaa ja põhjaranniku üheks pärliks. Palmse oli esimene mōis Eestis, mis taastati koos kõigi mõisasüdamesse kuuluvate hoonetega, andes sel viisil hea ülevaate ühest Eestimaale läbi sajandite iseloomulikust mõisast. Restaureerimistööd toimusid aastail 1975.-1985, nende käigus avastati ja taastati ka seinamaalingud. Ennistatud mõisamaja avas oma uksed 1986. aasta suvel ja see annab suurepärase ettekujutuse mõisnike elustiilist. Alates 2002. aastast kuulub Palmse mõisaansambel sihtasutusele Virumaa Muuseumid.

Kontserdi piletid on müügil Piletilevis ning toitlustuspakettide kohta saab lisainfot küsida info@palmse.ee või telefonil 555 999 77. Praegu on Palmses avatud ka Jõuluküla koos jõuluprogrammiga lastele, ja 10. detsembril toimub Jõululaat.

Head Uudised GoodNews