1. Avaleht
  2. Film
  3. Kino Sõprus kutsub sünnipäeval välikinno ja kinosaali
Kino Sõprus kutsub sünnipäeval välikinno ja kinosaali

Kino Sõprus kutsub sünnipäeval välikinno ja kinosaali

Sõpruse sünnipäeva kinoprogramm sai paika pandud juba aasta tagasi juubeli tarvis, kuid kino teostab selle siiski hoopis teistmoodi ümmarguste numbritega: Sõpruse taasavamisest MTÜ Musta Käe eestvedamisel möödub tänavu 11 ja Sõpruse avamisest 66 aastat.

Pidupäeva puhuks on kino kokku pannud mitmekülgse ja eri kümnendeid hõlmava filmiprogrammi, mis kõnetab nii nõudliku kui ka veidi kergema maitsega kinosõpra. Filmid on valitud erinevatest kümnenditest 1950. aastatest kuni tänase päevani välja, tähistades nõndaviisi kino iga avatud olnud aastakümmet.

Juubeliprogrammi avafilmiga 30. mail teeb kino kummarduse kõigile muusikafilmide- ja muusikalisõpradele, korraldades esmakordselt Tallinnas sing along’i ehk siis kaasalaulmisega kinoõhtu. Sünnipäeva päeval jõuab esmakordselt maja fassaadil asuvale väliekraanile režissöör Randal Kleiseri “Grease” (1978), mis spetsiaalse kaasalaulmiskinokoopia versioonina publiku ette tuuakse. Publikut kaasavad kaasalaulmisseansid on väga populaarsed näiteks naaberriigis Soomes, Eestis pole seni kinopublikule selliseid üritusi aga korraldatud. Juubelipidustuste avaõhtul jagub muusikat, laulu, filmielamusi ja muid üllatusi terveks õhtuks.

“Kuna inimesed ehk veel kinosaali ei kipu, siis teeme avalinastuse lauluga hoopis õues. Suur ekraan saab üles kino fassaadile ja linastusest saavad osa võtta kõik, kes kinost ja laulust puudust on tundnud,” sõnab kino juht Ivar Murd.

Järgmiste päevade linastused kolivad siiski kinosaali. Teisena jõuab ekraanile režissöör Akira Kurosawa “Rashomon” (1950), tõeline filmipärl aastatest, mil Sõprus tegevust alustas. Antud film sai programmi valitud publiku kaasamise teel, kes kino sotsiaalmeediakanalites sai välja pakkuda 50ndate filmi, mida nad suurelt ekraanilt uuesti näha sooviksid.

Kino teeb ka kummarduse Mustale Käele kui filmilevitajatele ja kino taasavajale. Sel puhul saab näha kino taasavamisel näidatud ja publiku armastatud Aki Kaurismäe filmi “Calamari Union” (1985) ja Musta Käe kinolevi üht edukamat ja meeldejäävamat filmi: Leos Caraxi “Holy Motors” (1968).

29-aastase Steven Soderberghi lavastatud film “Seks, valed ja videolint” (1989) rajas tee 1990. aastate indie-kino buumile koduvideol.

Väärika lõpu annab filmiprogrammile Stanley Kubricku film “2001: kosmoseodüsseia” (2001), mille hääletas programmi kino praegune meeskond.

“Antud filmiprogramm on valitud teadlikult mõnusa seguna, et see kõnetaks mitmeid kinovaatajaid, erinevaid põlvkondi ja annaks võimaluse erineva maitsega kinokülastajatele meie juubelist osa saada. Samas annab selline programm just hea ülevaate Sõprusest kui laia haardega ja tugevast autorikinost,” ütleb Murd.

Head Uudised GoodNews