1. Avaleht
  2. Film
  3. Kinodesse jõuab Lauri Randla nostalgiline komöödia “Hüvasti, NSVL”
Kinodesse jõuab Lauri Randla nostalgiline komöödia “Hüvasti, NSVL”

Kinodesse jõuab Lauri Randla nostalgiline komöödia “Hüvasti, NSVL”

Alates 27. novembrist jõuab kinodesse üle Eesti Lauri Randla nostalgiline komöödia “Hüvasti, NSVL”.

“Hüvasti, NSVL” on film Tarkkinenide pere värvikast elust Eestis nõukaaja viimastel aastatel. Filmi peategelaseks on ingerisoome poiss Johannes, kes sünnib tudengist üksikemale ja jääb vanavanemate kasvatada, samal ajal kui ema ajab hipiasju ja protesteerib Afganistani sõja vastu. Kanged karakterid tülitsevad omavahel, kuni ema kombineerib end KGB kaudu Soome tööle ja Johannesel tuleb hakata üksinda elu tōsiasju avastama. Ta armub kōrvuni kooliõde Verasse, kakleb, riskib, saab karistada… ja taustal laguneb kurjuse impeerium, mida peeti igaveseks. Aga Leninid langevad, peale tungivad värvilised barbid ja reklaamid, taanduvad krokodill geenad ja tossavad moskvitšid… ja uksed läände lüüakse valla!

Filmi peategelast Johannest mängib Niklas Kouzmitchev, teistes osades Ülle Kaljuste, Tõnu Oja, Pääru Oja, Nika Savolainen, Jekaterina Novosjolova, Elene Baratšvili, Dima Bespalov, Anne Reemann, Piret Krumm, Viktor Landberg, Enrico Oja jt.

Filmi stsenarist, režissöör ja helilooja on Lauri Randla, operaator Elen Lotman, kunstnik Jaana Jüris, kostüümikunstnik Mare Raidma, produtsendid Peeter Urbla ja Mark Lwoff (Soome). Filmi tootjad on Exitfilm ja AB Bufo OY (Soome). Tootmist on toetanud Eesti Filmi Instituut, Eesti Kultuurkapital, Soome Filmifond, Soome Rahvusringhääling YLE ja Euroopa Kaastootmisfond Eurimages.

1981. aastal Tartus sündinud ingerisoomlane Lauri Randla on teinud varem seitse lühifilmi, millest viimane, “Mausoleum” (2016) on rahvusvahelistel festivalidel võitnud üle 10 auhinna, muude hulgas ka Toronto Shortsil parima võõrkeelse lühifilmi auhinna. Randla on lõpetanud 2015. aastal Aalto filmikooli filmirežissöörina. “Hüvasti, NSVL” on tema esimene täispikk mängufilm.

Film on PÖFF-i debüütfilmide võistlusprogrammis.

 

Head Uudised GoodNews