1. Avaleht
  2. Inimene
  3. Konrad Mäe preemia laureaat on Enn Põldroos
Konrad Mäe preemia laureaat on Enn Põldroos

Konrad Mäe preemia laureaat on Enn Põldroos

 Enn Põldroos "Stardiasend". Õli, lõuend. 2009. Eesti Kunstimuuseumi kogu
Enn Põldroos “Stardiasend”. Õli, lõuend. 2009. Eesti Kunstimuuseumi kogu

Konrad Mäe medalit ja rahalist preemiat, mille väärtus on 3200 eurot, annavad traditsiooniliselt välja Eesti Kunstnike Liit, Eesti Maalikunstnike Liit ja Eesti Kultuurkapital. Konrad Mäe preemia antakse välja maalikunsti teose, teoste seeria või näitusekomplekti eest, mis on oluliselt rikastanud eesti maalikunsti. Maalikunsti teos käesoleva preemia statuudi tähenduses on polükroomne mittetiražeeritav, põhiomaduselt mitteruumiline kunstiline objekt. Preemia määramine kunstnikule on ühekordne. Preemiasaajate hulgas on aastate jooksul olnud Olga Terri, Lembit Sarapuu, Kristiina Kaasik, Toomas Vint, Peeter Mudist, Tiit Pääsuke, Valeri Vinogradov, Aili Vint, Olev Subbi, Sirje Runge, Jüri Arrak, Peeter Allik, Jaan Toomik, Lola Liivat, Andres Tolts, Uno Roosvalt, Kaido Ole, Laurentsius & A.D., Erki Kasemets, Alice Kask, August Künnapu ja paljud teised.

Tänavu antakse preemiat välja 34. korda. Käesoleval aastal esitati Konrad Mäe preemia nominentideks Merike Estna (1980) vaimukate ja mänguliste maali-installatsioonide loomise eest, Enno Hallek (1931) ühisnäituse eest koos Andres Toltsi ja Leonhard Lapiniga Berliini Werkstattgalerie´s, Ilmar Kruusamäe (1957) isikunäituste eest Tartu Kunstimajas, Jõgeva Kultuurikeskuses ja Kärdla Kultuurikeskuses ning Kursi koolkonna 25. aastapäeva tähistava näituse korraldamise eest Vaal galeriis, Rauno Thomas Moss (1977) isikunäituste eest Tallinna Linnagaleriis ja Tartu Kunstimajas, Enn Põldroos (1933) isikunäituste eest Tartu Kunstimuuseumis ja Tallinna Kunstihoone galeriis ning Tartu Kunstimuuseumi Kunstikabinetis, Tõnis Saadoja (1980) Teater NO99 laemaali ja aastatepikkuse kaalukaid teoseid ning isikunäitusi hõlmava näitusetegevuse eest.

Preemia žürii liikmed Jaan Elken ja Tiiu Pallo-Vaik Eesti Maalikunstnike Liidust, Anu Liivak ja Andreas Trossek Eesti Kultuurkapitalist, Elin Kard ja Vano Allsalu Eesti Kunstnike Liidust otsustasid – 2013. aasta Konrad Mäe preemia ja medal omistada maalikunstnik Enn Põldroos`ile isikunäituste „Credo“ Tartu Kunstimuuseumis 05.04.-09.06.2013, „Alfa ja Oomega“ Tallinna Kunstihoone galeriis 22.08.-15.09.2013 ning näituse „Enn Põldroos. Kaasteelised“ Tartu Kunstimuuseumi Kunstikabinetis 02.05.-09.06.2013 eest.

Preemia kätteandmine Enn Põldroosile žürii liikmete poolt toimub 22. novembril 2013 kunstniku kodus Viljandimaal.

Head Uudised GoodNews