1. Avaleht
  2. Televisioon
  3. Kostüümikunstnik Triin Peetsalu pidi end kurssi viima eriüksuslaste, politsei ja päästeameti riietega
Kostüümikunstnik Triin Peetsalu pidi end kurssi viima eriüksuslaste, politsei ja päästeameti riietega

Kostüümikunstnik Triin Peetsalu pidi end kurssi viima eriüksuslaste, politsei ja päästeameti riietega

Triin Peetsalu on kostümeerinud näitlejaid üle viie aasta. Ta rääkis Kadri Mustjõele lähemalt sarja “Tulejoonel” näitlejate riietamisest ja kogu tegevusest selle ümber. Kuna tegemist on “action’it” täis sarjaga, tuli mitu sammu ette mõelda ja nii mõnegi stseeni jaoks mitu lisa-“kampsunit” poest või laenutusest kaasa haarata.

Väiksest peale kostüümifänn

Peetsalule on väiksest peale meeldinud mängida ema ja teiste sugulaste garderoobidega, riietades ennast ja teisi lapsi erinevateks tegelasteks. Teda on terve elu tõmmanud kunstimaailm: lisaks õpingutele EKA-s on ta tegelenud nii ehtekunsti kui ka disainiga.

Viimased viis aastat on ta aga keskendunud just kostüümikunstile. Triin on oma töös väga põhjalik ja panustab palju aega kostüümide planeerimisele, et võtetel läheks kõik sujuvalt. “Mulle meeldib pärast stsenaariumiga tutvumist teha uurimistöö, mida teatud valdkondades seljas kantakse ja mis läheb antud sarja või filmi stiilikeelega kokku,” seletab ta.

Triin on teinud kostüümikunstnikutööd aprillis esilinastuvas filmis “Soo”, ETV sarjas “Lahutus Eesti moodi” (2. hooaeg), TV3 noortesarjas “Pind” ja eelmise aasta lõpus esilinastunud sarjas “Tulejoonel”. Lisaks on ta olnud abiks mitmetes teistes projektides.

Igal ametivormil omad nüansid

“Tulejoonel” jaoks kostüüme kokku sobitades tuli Triinul viia ennast kurssi erinevate ametitega, nagu eriüksuslased, politsei ja päästeamet. Sarja keskmes on Marko Matvere kehastatav Afganistani sõja veteran Jakob Sommer, kes otsustab maailma plahvatusohtliku missiooniga „parandama“ hakata. Pealinna hirmuvalitsuse all hoidvat pommimeest asub jälitama noor kaitsepolitsei tippuurija, keda kehastab Kaspar Velberg.

“Kaitsepolitseiuurijad kannavad küll erariietust, aga kõrvalrollis politseinikel, keda sarjas plahvatuskohtadel näeme, oli seljas ikkagi kogu politseivorm. Muidugi tuli hoolitseda ka selle eest, et politseinikel oleksid õiged eraldusmärgid õlakutel ja õige nimi rinnaesisel. Seal on erinevaid tärnikombinatsioone, mille järgi eristatakse politseiametniku teenistusastet,” selgitab Triin.

Osades stseenides saab näha ka pommidemineerijat, keda mängis Märt Pius. Pommiülikonnaga tegelesid võtteplatsil eraldi spetsialistid, kes selle kohale toimetasid ja ka näitlejale selga aitasid.

Triin Peetsalu

Tuleohtlikud tööpäevad

Sarja tegevus toimub tänapäeval ja tegelaste riietus pidi olema võimalikult loomulik, igapäevane ja praktiline. Kostüümiosakonnal oli kaks peamist koostööpartnerit: Reserved ja Uuskasutuskeskus. Osasid asju, jalanõusid ja erikostüüme tuli ka teistest kauplustest laenutada.

“Kaasaegses stiilis sarja või filmi riiete leidmine on kindlasti lihtsam kui ajastufilmi kostüümide kokkupanek. Kuna tegemist on sarjaga, kus toimub plahvatusi, tulevahetust ja muud action’it, siis muidugi tuli sellega arvestada ka kostüümiosakonnal,“ ütleb Peetsalu.

Sarja eripäraks on eriefektid, plahvatused ja muud ootamatud situatsioonid, kuhu mitmed tegelased satuvad. See tähendas kostüümiosakonna jaoks seda, et tuli varuda ühest kostüümist mitu varianti, et oleks vajadusel võimalik teha duubel kaader. Näiteks sarja 4. osas hävinesid Jakobit väärkohelnud tegelase ehk “piinaja” riided täielikult. Kunstiosakond valmistas selleks näitlejamõõdus nuku.

Tehisveri, snaiperid ja rebenenud riided

Sarjas toimus veel mitu stseeni, kus Triinul tuli arvestada sellega, et näitlejate riided võivad stseeni jooksul kahjustuda või rebeneda. 5. osas on stseen, kus Jakobi sõpra Arminit (Mait Malmsten) tulistab snaiper rinda.

“Selliste efektide puhul on igaks juhuks vaja mitut varianti riideid. Antud juhul oli vaja mitut džemprit. Reaalsuses näeb filmis tulistada saamine välja nii, et eriefektispetsialist kinnitab särgi sisse eelnevalt valmistatud spetsiaalse laengupaki koos tehisverega. See laeng on omakorda ühendatud puldiga, mida vajutades see plahvatab ja lõhub samal ajal ka särgi. Kokkuvõttes läks meil selle stseeni filmimine kenasti ja rohkem kui ühte džemprit me kasutama ei pidanud,” räägib Triin.

“Tulejoonel” stseenide filmimine jäi kostüümikunstnikule hästi meelde selle tõttu, et võtetel toimus korraga palju: süütamised, plahvatused ja tulistamised. Samuti hindab Triin võtetelt saadud kogemust, kus ta sai töötada koos nii paljude tuntud eesti näitlejatega ja seda erilistel võttekohtadel, kus talvised miinuskraadid ei andnud armu.

Sarja kõiki osasid saab vaadata voogedastusplatvormilt Elisa Huub.

Head Uudised GoodNews