1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. KUMA RAADIO! Kuma sünnipäeval näeb võitlust, kus lüüakse isegi peaga VIDEO!
KUMA RAADIO! Kuma sünnipäeval näeb võitlust, kus lüüakse isegi peaga VIDEO!

KUMA RAADIO! Kuma sünnipäeval näeb võitlust, kus lüüakse isegi peaga VIDEO!

Kuma sünnipäeval näeb võitlust, kus lüüakse isegi peagaSügisel Saku Suurhallis King of Kings poksivõistlust korraldav First Fighting Club toob Kuma sünnipäevale vaatemängulise võitlusspordiala – kudo.

Tegemist on karatest väljakasvanud  võitluskunstiga, milles on veelgi vähem piiranguid. Kudo võitleja võib lüüa  jala, käe, küünarnuki, põlve ja peaga. Lubatud on ka löögitehnikaga võitlus seisangus ja parteris. Võitlus toimub täielikus kontaktis.  Kudo on erinevate võitluskunstide süntees. Peamisteks aladeks, mida kudo ühendab, on lisaks karatele ka muay thai, jiu-jitsu ja muidugi poks. Kuna sellise võitluse puhul võivad vigastused olla väga tõsised, kasutatavad võistlejad kiivrit.

Hoolimata sellest, et tegemist on väga halastamatu võitlusega, kus matši lõpu tingib sageli see, et allajääja lihtsalt ei suuda välja kannatada valu, harrastavad seda ka lapsed, kuid nende puhul on kohustuslikud lisaks kiivrile ka kaitsevest ja põlvekaitsmed.

Eestis on kudo perspektiivikas ala, sest lisaks Jaapanile ja mõnedele suurriikidele on ka Eesti maailmas täiesti arvestataval tasemel.

Spordikeskuse Teras tegevjuht Dmitri Orlov räägib spordiala ajaloost nii: Kudo – mida varem nimetati daido juku karateks – rajajaks on Jaapani meister Takashi Azuma. Takashi Azuma on võitluskunstide legendaarse meistri, kyokushin kai karate rajaja Masutatsu Oyama õpilane. Saanud võitluskunstide alal tohutu kogemustepagasi ja loonud oma tegeliku võitluse kontseptsiooni, lahkus Takashi Azuma 1981. aastal oma õpetaja juurest ning rajas võitluskunsti oma suuna – daido juku karate.

2001. aastal võttis daido juku karate rahvusvaheline föderatsioon vastu otsuse eralduda karatest ja panna ala nimeks kudo. Alates 2001. aastast on kudo iseseisev võitluskunst.

2001. aastal püstitas Takashi Azuma Jaapanis peetud esimestel kudo maailmameistrivõistlustel uue maailmarekordi tugevate esemete purustamises, mis kanti Guinnessi rekordite raamatusse. Meister purustas käelöögiga 12 jääplokki, mille paksus oli 15 cm.

Vaata videot!

Allikas: Kuma Raadio

Head Uudised GoodNews