1. Avaleht
  2. Film
  3. Kumu näitab veebruaris arhitektuurifilme
Kumu näitab veebruaris arhitektuurifilme

Kumu näitab veebruaris arhitektuurifilme

Ta on konstrueerinud hiiglasliku päikese, projekteerinud jugasid ja eksponeerinud sulavaid jääkamakaid.

Kes ei teaks „Ice Watchi” – installatsiooni, mis kujutas Gröönimaa liustikest lahti murdunud ja Euroopa suurlinnade tänavatele sulama toodud jäätükke? Või „The Weather Projecti” – udust kerkivat päikest, mida käis Tate Modernis vaatamas 2 miljonit inimest?

New Yorki ja Pariisi ehitatud kunstlikud joad, Aarhusi kunstimuuseumi katusel paiknev vikerkaarevärviline klaasist ringgalerii, päikesepatareiga taskulamp „Little Sun” – kõigi nende autor on üks nüüdiskunsti suurkujusid, Taani-Islandi kunstnik, arhitekt ja disainer Ólafur Elíasson.

Tema suurejoonelised installatsioonid, skulptuurid ja ehitised on inspireeritud loodusest, suunates inimesi elama ja käituma keskkonnateadlikumalt ning juhtides tähelepanu sellele, kui habras on ümbritsev keskkond.

Filmis „Ólafur Elíasson. Haruldane imenähe” (“Olafur Eliasson: Miracles of Rare Device”), mis linastub tasuta kolmapäeval Kumu kultuuriteemaliste dokumentaalfilmide sarjas, juhatades sisse arhitektuurifilmide kuu, portreteerib seda parasjagu oma Londoni näituseks valmistuvat kunstnikku Briti režissöör John O’Rourke.

Sisutihe linateos annab ülevaate autori loomingust ja filosoofiast, tema väga erilisest suhtest loodusega. Muu hulgas külastatakse Berliinis tegutsevat Ólafur Elíassoni stuudiot, kus on ametis sadakond inimest alates arhitektidest ja lõpetades kunstiteadlastega – see ruumiuuringute laboratooriumiks nimetatud stuudio toimib ka omamoodi kogukonnana.

Kunstniku viimase aja kiindumuseks on arhitektuur, mille näited on Reykjavíkis asuva Harpa kontserdimaja fassaad, Vejles asuv vette ehitatud kontorihoone Fjordenhus ja Kopenhaagenis asuv lahtikäiv jalakäijate sild Cirkelbroen – kõik väga imetabased ehitised.

Film kuulub BBC kultuuridokumentaalide sarja „Imagine…” ja selles kõlab ka Maarja Nuudi muusika.

Veebruaris jõuavad ekraanile veel filmid arhitektidest Richard Leplastrierist ja Eileen Grayst ning Natsi-Saksamaa arhitektuuri üheks esindushooneks peetavast Prora puhkekeskusest.

Seanssidele pääseb ainult COVID-tõendi esitamisel. Mask on kohustuslik.

Kultuuriteemaliste filmide sarja „Kumu dokumentaal” korraldavad Kumu ja PÖFF.

Head Uudised GoodNews