1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. Telesaated
  4. MAA PÄEV I Viasat Nature näitab täna filmi “Serengeti reeglid“
MAA PÄEV I Viasat Nature näitab täna filmi “Serengeti reeglid“

MAA PÄEV I Viasat Nature näitab täna filmi “Serengeti reeglid“

22. aprillil tähistatakse rahvusvahelist Maa päeva, mille puhul loodusdokumentaalide kanalil Viasat Nature on eetris õpetlik film „Serengeti reeglid“.

Viis hinnatud bioloogi jutustavad ennekuulmatu loo projektist, mis pööras pea peale kogu looduskäsitluse. 1960. aastatel suundus väike rühm noori teadlasi metsikusse loodusesse, sest neid vaevas rahuldamatu uudishimu, kuidas loodus ikkagi toimib. Sukeldunud Maa kõige kaugematesse ja tähelepanuväärsematesse paikadesse – alates majesteetlikust Serengeti rahvuspargist kuni Amazonase džunglini; Põhja-Jäämerest Vaikse ookeani veetõusuni –, avastasid nad ühtse süsteemi, mis reguleerib kogu elu: teatud liigid võivad terve ökosüsteemi rajada või lõhkuda. Teadlased vaatavad ka tulevikku ja tõdevad, et globaalset elurikkust ähvardava kriisi tõttu satub ohtu midagi palju enamat kui vaid üks loomaliik.

Aastakümneid arvati, et loomade populatsioone reguleerib nende toiduvarustus, kuid tegelikult on küpsetes ökosüsteemides peamine tugiliik enamasti kiskja. Tugiliik on liik, millel on suhteliselt väikesest arvukusest hoolimata koosluse funktsioneerimise ja selle struktuuri hoidmise seisukohalt suur tähtsus. Selle liigi kadumisel ökosüsteemi struktuur muutub. Paraku hävitavad inimesed kasumi eesmärgil olulisi tugiliike nii vees kui ka maismaal.

Looduses kehtib kõnekäänd “minu vaenlase vaenlane on mu sõber”. Teadlased selgitasid välja, et kui tugiliik on kindlaks tehtud, on õitseda võivate liikide arv drastiliselt suurem kui eemaldamisel. Dokumentaalfilmis tuuakse välja, miks on tippkiskjad nii vajalikud. Yellowstone’i rahvuspargis on hundid vastutavad puudekasvu ja maastiku taastamise eest, kuna sõralistest ja teistest taimesööjatest on Yellowstone’i ökosüsteem aastatega muutunud rikkalikumaks. Kiskjatena nad küll toituvad teistest loomadest, kuid ühtlasi pakuvad elu enamatele liikidele.

Dokumentaalfilmis „Serengeti reeglid“ meenutavad tänapäeva ökoloogiakangelased Bob Paine, Jim Estes, Mary Power, Tony Sinclair ja John Terborgh neid päevi, mil nad avastasid Maal elu korraldavad seadused ja annavad inimkonnale positiivse lootuskiire: võimaluse kujutada maailma ette sellisena, milline see võiks olla ja milline peaks olema. Dokumentaalfilm on eetris 22. aprillil kell 20.50.

Head Uudised GoodNews