1. Avaleht
  2. Film
  3. Novembris esilinastuvad kolm Tartu Filmifondi toetatud filmi
Novembris esilinastuvad kolm Tartu Filmifondi toetatud filmi

Novembris esilinastuvad kolm Tartu Filmifondi toetatud filmi

Novembris esilinastub lausa kolm Tartu Filmifondi toetatud filmi, esimene neist juba täna, 16. novembril PÖFF Shortsi rahvuslikus võistlusprogrammis kinos Artis.

Tegemist on Katrin Tegova lühifilmiga “Mia ja Liki”. Filmi peategelasteks on kaks õde, kes võtavad lõputuna tunduvast suvest viimast, kuid märgid sellest, et nende vanematega on midagi pahasti, häirivad tüdrukute rõõmsat elu. Tüdrukud tajuvad enda ümber toimuvaid muutusi, ent ei suuda olukorda mõista, mis omakorda tekitab neist seletamatut hirmu ja segadust.

Filmi režissöör ja stsenarist on Katrin Tegova, operaator Mart Raun, kunstnik Katrin Sipelgas, helilooja Janek Murd, produtsent Maario Masing, filmi tootja Tandem Film. Mängivad Miriam Mia Maimik, Liisa-Lotta Vahemets, Andri Luup ja Maria Peterson. Filmi võtted toimusid 2020. aasta augustis Vastseliinas. Filmi valmimist toetasid Eesti Filmi Instituut, Eesti Kultuurkapital ja Tartu Filmifond.

Pimedate Ööde filmifestivalil esilinastub ka teine Tartu Filmifondi toetatud film, milleks on Rainer Sarneti lavastuslik dokumentaalfilm “Vaino Vahingu päevaraamat”. Kirjanik ja psühhiaater Vaino Vahing pidas aastatel 1968-1984 päevaraamatut, kus on kirjas reaalsed sündmused ja isikud Vahingu enda subjektiivses interpretatsioonis. Seal kajastatakse Tartu kultuurielu, armuseiklusi, boheemlikke olenguid ja vaimseid otsinguid. Vahingut huvitas piirsituatsioon, piirideületamine. Kunsti ja elu vahel Vahing selget piiri ei tõmmanud. Ta provotseeris inimesi, et nad kaotaks maski, kontrolli enda üle. Sellist provotseerimist nimetas Vahing Spieliks ehk mänguks. Vahingu päevaraamatu läbivaks teemaks on elu ohverdamine kunsti nimel. Elu, kus põleb ära olme, igapäev, jääb vaid puhas kunst. Kas on selline asi üldse võimalik või tuleb meil ikkagi püüda kõigepealt armastada? Filmi eesmärgiks pole anda hinnangut Vahingule, vaid valgustada neid salakavalaid musti auke, mille serval Vahing balansseeris, mis teeb teda inimlikuks ja muudab ta loomingu siiani võluvaks.

Sarneti filmi võtted toimusid enamasti Tartus, lisaks on Tartu kajastatud nii filmis kasutatud arhiivikaadrites kui ka intervjuude filmimise lokatsioonides – Vana anatoomikum, Tartu Katoliku kirik jmt.

“Vaino Vahingu päevaraamatu” esilinastus on 20. novembril Coca-Cola Plaza kinos. Kinodesse jõuab film järgmise aasta jaanuaris. Filmi režissöör ja stsenarist on Rainer Sarnet, operaator Erik Põllumaa, kunstnik Laura Pählapuu, monteerija Martin Männik, produtsent Marianne Kõrver, filmi tootja on Klaasmeri. Osades Mari Abel, Taavi Eelmaa, Erki Laur, Tiina Tauraite, Juhan Ulfsak ja Liina Vahtrik. Filmi rahastajad on Eesti Filmi Instituut, Eesti Kultuurkapital ja Tartu Filmifond.

Novembris jõuab kinodesse veel kolmaski Tartu Filmifondi toetusega film, Aku Louhimiehe pantvangidraama “Omerta 6/12”, sest eestlased on rahvas, kes toetab selliseid inimesi nagu Louhimies või Ki-Duk Kim.

Head Uudised GoodNews