1. Avaleht
  2. Festival
  3. PALSAM HINGELE I Muusikafestival Juu Jääb tähistab 25. sünnipäeva
PALSAM HINGELE I Muusikafestival Juu Jääb tähistab 25. sünnipäeva

PALSAM HINGELE I Muusikafestival Juu Jääb tähistab 25. sünnipäeva

Muhu saare suurimal muusikasündmusel Juu Jääb, mis toimub sel aastal 1.-4. juulini Hellamaa külas Muhu muusikatalus, esinevad artistid USA-st, Suurbritanniast, Austriast, Rootsist, Soomest ja mujalt.

Lisaks on Juu Jääb esimeseks festivaliks, kus mitmed Eesti artistid saavad elavas ettekandes esmaesitleda oma uut heliloomingut.

Festivali looja, saksofonisti Villu Veski sõnul on Juu Jääb kõikidest raskustest ja keerukatest olukordadest hoolimata alati kastanid tulest välja toonud. „Ääremaal, nagu Muhu saar seda on, on ühe festivali korraldamine juba eos paras väljakutse, kuid kõige kiuste tähistame tänavu 25. juubelit ja seda veel ka väga ägeda programmiga,“ lausub Veski. Ta leiab, et inimeste kultuurinälg ja vajadus elava muusika järele on praegu ehk isegi suurem kui mistahes varasemal aastal. „Juu Jääb on alati olnud paik, kus muusikasõbrad kohtuvad ja saavad sundimatus õhkkonnas hea muusika saatel mõnusalt aega veeta. Tänasel päeval on sellist palsamit vaja veelgi enam,“ nendib Villu Veski.

Juu Jääbi, mis on aastate jooksul võõrustanud hulgaliselt erinevate muusikažanrite maailmanimesid, peaesinejaks on tänavu USA kvartett Forq, mille loojate ja pillimeeste hulka kuuluvad nii Grammyde kui ka teiste muusikaauhindadega pärjatud bändi Snarky Puppy liikmed. Lisaks neile saab muusikatalu pealaval näha ja kuulda Briti funkdžässi kollektiivi Incognito üht esisolisti Vanessa Haynesi koos oma ansambliga.

Festivalile jõuab ka mitmekülgne ja põnev läbilõige Eesti oma artistide uuest loomingust. Värsket loomingut peagi ilmuvalt uuelt albumilt esitleb koos erinevate lavapartneriga Eesti tipp-produtsent Sander Mölder. Uut materjali esitlevad ka džässvokalist Ivi Rausi, noorema põlvkonna üks põnevamaid lauljaid-laulukirjutajaid Maris Pihlap ja viimase albumiga „Oma enese ilus ja veas“ end uuesti kuulajate südamesse laulnud Mari Jürjens. Festivali avaõhtu lõpetab bassimängija Janno Trumpi juhitud vägev 10-liikmeline kollektiiv JT Conception. Saksofonist Raivo Tafenau esineb festivalil trios koos poja, trummari Ramuel Tafenauga ja kitarristi Ain Aganaga. Eesti rütmimuusika elav klassik Tõnu Naissoo toob festivalile oma Hammond Trio.

Lisaks muusikatalule toimuvad festivali kuupäevade raames kontserdid ka Kuressaare Arensburgi hotelli päikeseterrassil, Pädaste mõisas, Muhu Katariina kirikus ning sel aastal ka Kuressaare Laurentiuse kirikus ja Tallinna klubis Philly Joe’s.

Festivali Juu Jääb puhul on tegemist vabaõhuüritusega, mis müüb korraldamise hetkel maksimaalselt vabaõhuüritustele kehtiva piirangu jagu pileteid ning järgib kultuuriüritustele kehtestatud reegleid ja soovitusi.

Head Uudised GoodNews