1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. Peeter Võsa teeb saadet “Vapsid. Must-valge võitlus”
Peeter Võsa teeb saadet “Vapsid. Must-valge võitlus”

Peeter Võsa teeb saadet “Vapsid. Must-valge võitlus”

OLYMPUS DIGITAL CAMERARahvamees Peeter Võsal on käsil uus projekt – tegemisel on ajalooline saade vapsidest. Allpool annab ta põgusa ülevaate idee teostumisest.

Kuidas tehti Teile ettepanek hakata Tallinna TVs juhtima saadet “Vapsid”?
Kas otsus antud ettepanek vastu võtta oli lihtne?

Toomas Lepp on inimene, kes pikki aastaid tagasi kutsus mind tööle televisiooni. Tooma TV3e telesaatesse “Politseinädal”. Ilmselt olin ma tol ajal noor ja tegutsemishimuline teletööst huvitatud noormees ja küllap Toomas tundis, et minust võiks asja saada. Praegu, kui ise olen samuti otsinud võimekaid noori teletööle, võin öelda, et toona ei vedanud vaist Toomast alt. Minust sai teletegija pikkadeks aastateks ning paljud minu loodud või juhitud projektid on olnud saadete vaadatavustabelite tipus. Samuti on meeldiv koostöö oma kunagise mentoriga läbi aastate jätkunud. See ka põhjus, miks ma Toomas Lepa üleskutsele järgnesin ning asusin tegelema Tallinna Televisiooni teleprojektiga “Vapsid. Must-valge võitlus”.

Peeter Võsa on Eesti televaatajate hulgas tuntud eeskätt läbi krimisaadete ning Võsa Petsina. Kas saates “Vapsid” näitate end teisest küljest? On televaatajad varem Teid selle külje pealt näinud?

Iga teleprojekt on nagu omaette teatritükk, kus muuhulgas peab saatejuht võtma endale rolli, mida ta täidab. Kes teletööst eemal seisab, sellel ei ole ehk lihtne mõista seda, kuidas kunagi politseisaadet tehes tuli elada sisse rolli, mida sellelaadne saade nõuab. Küll aga on rahva mällu talletunud ehk kindlamini Kanal2 programmi täitnud “Võsareporteri” saatejuhi roll, kus ma olingi rahvamees Võsapets. Rahvameheks jään ma ka saatejuhina telesaate “Vapsid. Must-valge võitlus” tegemisel.

Tutvustage antud saadet lühidalt – mis rõhuasetused? Mis materjalidega on
saade  üles ehitatud?

Aga praegune projekt seab vast kõige rohkem nõudmisi. Faktitäpsus, korrektsed katteplaanid ajaloosündmustele (mida ei olegi tegelikkuses sugugi nii lihtne leida) ning muidugi ei saa ma mainimata jätta saate eesmärki. Ja nimelt – saate võttegrupp ei evi mingisugust autoritaarsuse ihalust vaid süüvib ajaloosündmustesse, mis said meie väikesele rahvale saatslikuks kui Nõukogude Venemaale tuli autoritaarse presidendi soovil alluda vastuhakuta. Millise ohvri meie rahvas selle otsuse tõttu tõi, on üldteada. Aga mis oleks võinud minna meie ajaloos teisiti? Just sellest räägibki TTV uus
ajalooline haridussaade.

Head Uudised GoodNews