1. Avaleht
  2. Film
  3. Priit Pius mängib peaosa Läti esimese laulupeo ainelises mängufilmis
Priit Pius mängib peaosa Läti esimese laulupeo ainelises mängufilmis

Priit Pius mängib peaosa Läti esimese laulupeo ainelises mängufilmis

Algasid Läti ja Eesti mängufilmi „Maa, mis laulab“ võtete teise etapi ettevalmistused, filmi meespeaosas näitleb Priit Pius.

Filmi aluseks on ajalooline lugu Läti laulupeoliikumise algusest ja esimesest laulupeost 1873. aastal. Sündmus tähistab ühtlasi aega, mil pead tõstis naiste eneseteadlikkus, nii et paralleelselt ajaloolise süžeeliiniga areneb filmis lugu noorest ja haritud tüdrukust Annast, kellel on suur soov laulda kooris. Toona harrastasid laulmist peamiselt mehed. Sellele vaatamata otsustab Anna ületada kõik takistused ja läheb teiste kooriliikumise tegelastega Riiga, et osaleda Läti esimesel laulupeol.

Režissööri ja ühe stsenaristi Maris Martinsonsi jaoks oli oluline leida lugu, mis ei kõnetaks ainult filmitegijaid, vaid võiks olla tähenduslik ka Läti ja Eesti rahva jaoks. „Vaadates läbi ajaloolisi sündmusi ja isikuid, jõudsime Läti esimese laulupeoni. Uurisime materjale lähemalt ja pidime tõdema, et juba toona oli see sündmus nähtus, mis ühendas Läti ja Eesti rahvaid. See imeline lugu pakub võimalust jätkata ühise traditsiooni hoidmist, seega pöördusime partnerite poole Eestis, kes olid rõõmuga nõus meie idee elluviimisel kaasa lööma,“ ütles ta.

Kaasprodutsent Anneli Ahven rõhutab, et soov osaleda laulupeotraditsiooni kajastava filmi loomisel tekkis kohe, kui ta kuulis Läti kolleegide plaanist seda tegema hakata. „Laulupidu on osa meie rahvuslikust identiteedist – ainulaadne tunne, mida meil, eestlastel, on võimalik jagada vaid oma lõunanaabritega. Tõsiasi, et see 150 aastat tagasi alguse saanud nähtus aitas kõigil kolmel riigil 1990. aastatel taasiseseisvuda, vaid rõhutab kultuurilise järjepidevuse tähtsust väikerahvaste ellujäämisel. Kuni laulupidu on meile oluline, ei pea me muretsema väljasuremise pärast,“ sõnas Ahven.

Ooperidiiva Marina Rebeka ja tuntud Läti näitlejate kõrval astub filmis peaosatäitjana üles Priit Pius. Ta mängib Jurgist, kes on hiljuti lõpetanud Cimze seminari ning alustanud õpetaja ja koorijuhina tööd ühes Läti väikekohas. Jurgis teeb jõupingutusi, et end kehtestada. Samal ajal saab temast kohaliku kultuurielu eestvedaja. Tänu temale hakkavad kohalikud mehed võtma laulmist tõsiselt ja liituvad kooriga, et osaleda esimesel laulupeol. Keeruline situatsioon tekib, kui kooriga tahab liituda ka naine, kuid meeskoor ei taha seda lubada.

„Mulle meeldib, et teemana on ette võetud midagi nii ainulaadset kui laulupidu. Olgugi, et tegu on esimese Läti laulupeoga, saab sellega suhestuda iga inimene mis tahes Balti riigist,“ kommenteeris Pius. „Selle põhjal, mida olen seni tehtust näinud, võin öelda, et filmi visuaalne keel ja projekti suurejoonelisus on kunstiliselt väga põnevad ja ambitsioonikad.“

Film valmib filmistuudios K Films koostöös Kopli Kinokompaniiga. Esilinastus on plaanitud 2023. aastasse.

Head Uudised GoodNews