1. Avaleht
  2. Film
  3. SUITSUSAUN JA NAISED I Sundance toetas Anna Hintsi esimese täispika dokumentaalfilmi valmimist
SUITSUSAUN JA NAISED I Sundance toetas Anna Hintsi esimese täispika dokumentaalfilmi valmimist

SUITSUSAUN JA NAISED I Sundance toetas Anna Hintsi esimese täispika dokumentaalfilmi valmimist

Eesti-Prantsuse-Islandi koostööna valmiv režissöör Anna Hintsi esimene täispikk film „Savvusanna sõsarad“ pälvis 40 000-dollarilise tootmistoetuse Sundance Institute’i dokumentaalfilmide fondist.

Toetusele kandideeris 1100 projekti üle maailma, millest valiti välja 18. „Tegemist on Ameerika ühe olulisima sõltumatut filmitegemist toetava organisatsiooniga. Valitud 18 projektist vaid kolme puhul on nii filmi režissöör kui ka produtsendid pärit Euroopast. Nii tiheda sõela läbimine on tohutu tunnustus ja tagasiside, et film, mida me teeme kõnetab, puudutab ja selle valmimist peetakse oluliseks. Väga paljud Sundance Institute’i toetatud dokfilmid esilinastuvad maailma olulisimatel filmifestivalidel ja jõuavad välja Oscari nominatsioonini. Sundance Institute’i toetusega kaasneb ka kuulumine loomingulisse kogukonda ehk niinimetatud Sundance family’sse: rahvusvahelised seminarid ja paneeldiskussioonid, kontaktid teiste filmitegijatega üle maailma, võimalus tagasisideks filmi tööversioonile, uus inspiratsioon ja seda kõike ühendav Sundance’i sõltumatu kino vaimsus. Sellel on nii Anna kui ka minu jaoks väga suur väärtus,” ütles produtsent Marianne Ostrat.

Filmi keskmes on suitsusaun, naised ja nende isiklikud pihtimused. Naised pesevad suitsusauna hämaruses maha oma kehadesse kuhjunud häbi. Pihtides kõige intiimsemaid ja häbiväärseid lugusid, moodustub suitsusauna sõsarkond, kes üksteist toetab läbi nutu ja naeru. „Suitsusaun on mulle nii oluline olemise osa. See on olnud meie esiemade füüsilise ja vaimse puhastumise paik, kus põlvkondade vahel tarkusi ja tundmusi on jagatud. Suitsusaunas on sünnitatud ja surnuid pestud, ravitsetud. Loodan selle filmiga avaldada midagi sellist, mida kunagi varem sellisel viisil ei ole dokumenteeritud,“ kirjeldas Anna Hints filmi sisu.

Kagu-Eesti maagiline ja siiani elus suitsusauna kombestik kuulub UNESCO inimkonna vaimse kultuuripärandi esindusnimekirja ning on seega ka maailmas unikaalne keskkond. “Mul on tohutult hea meel, et midagi mulle nii kodust ja omast on suutnud kõnetada Sundance Institute’i, kellel on filmidele äärmiselt kõrged kunstilised standardid,” lisas Anna Hints.

Filmi Prantsusmaalt pärit monteerija Qutaiba Barhamji on monteerinud ka filmi “Little Palestine. Diary of A Siege” (rež: Abdallah Al-Khatib), mis linastub juulis Cannes’i filmifestivalil. Qutaiba Barhamji viibib kuni jaanipäevani Tartus, kus töötab koos Anna Hintsiga “Savvusanna sõsarate” montaaži kallal. Filmile loob muusika ansambel Eeter koostöös Islandi helilooja Edvard Egilssoniga.

„Savvusanna sõsarad“ produtsent on Marianne Ostrat (Alexandra Film, Eesti) ning kaasprodutsendid Juliette Cazanave, Pierre Jestaz (Kepler 22 Productions, Prantsusmaa) ja Hlín Jóhannesdóttir (Ursus Parvus, Island). Filmi operaator on Ants Tammik, monteerija Qutaiba Barhamji (Prantsusmaa). Platsiheli salvestas Tanel Kadalipp.

Filmi valmimist toetavad Eesti Filmi Instituut, Eesti Kultuurkapital, Tartu Filmifond, Centre national du cinéma et de l’image animée ja Sundance Institute. Projekti arendati Ice & Fire Docsi dokfilmide arendusprogrammis.

 “Savvusanna sõsarad” jõuab kinodesse 2022. aasta kevadel.

Head Uudised GoodNews