1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. Suvekuumus toob eilsest tänasesse legendi, kes äratas nõukaaja noortes isamaalisuse
Suvekuumus toob eilsest tänasesse legendi, kes äratas nõukaaja noortes isamaalisuse

Suvekuumus toob eilsest tänasesse legendi, kes äratas nõukaaja noortes isamaalisuse

Foto316.- 27. juulini ja augustikuu 21. päeval taaselustub Eestimaa lavalaudadel elav legend, kelle sära ei ole siiani tuhmunud ega kavatsegi seda teha, sest RUJA teab teed Eesti südamesse ja Eesti mullast võrsub taas tema populaarsus. Bänd ei tuurita siiski RUJA nime all. Ettevõtmise esinejanimi on “Taavi Peterson ja legendaarsed sõbrad” ning ürituse nimi kõlab “RUJA muusika ja muusikutega.” Ansambli come-back meenutab lavalaudadel bändi muusikat läbi aegade – kõike koosseisupäevilt armsaks lauldut.

Projekti algataja ja hing on noor muusik Taavi Peterson, tekkiv legend juba legendiks saanute kõrval, kes sellel tuuril astub üles koos RUJA-s esinenud muusikutega, meestega, kelle nimi on juba kuldsete tähtedega Eesti muusikaajalukku kirjutatud. Need vett ja vilet tunda saanud muusikud ei väsi seljale patsutamast noort eestvedajat, kes on osanud bändi laulud isikupärasel moel veelgi rujalikumaks tõlgendada ja suudab neid hõbehäälselt esitada.

Taavi muusikat naudivad paljudki maailmatasemel tuntud artistid ja nad on seda ka mitmel pool välja öelnud. Legendaarse ansambli The Who kitarrist ja laululooja Pete Townshend mainis Taavi nime ära BBC saate John Peel Lecture otse-eetris, kui temalt küsiti, kust ta leiab ja kuulab uut muusikat. Vastus oli: “Eks ikka Internetist, kust leian ka imetlusväärset muusikat, milleks viimane avastus oli Eesti artist “Tiva Peterson.” Veel on vastukaja tulnud Tiibeti eksiilvalitsusest Dalai Lama nõunikult, kes loo “Tibet Ocean” kohta ütles, et see on viimase 25 aasta parim Tiibeti-teemaline muusikapala.

PlakatKes ei teaks Jaanus Nõgistot ehk Nõkat, kes plõnksib sel tuuril kitarrikeeli!? Bändi raudmees RUJA võimsamatest aegadest, Priit Kuulberg, võtab ette sama pilli bassvariandi. Paljusid kauneid kõlasid pakkuvaid pille silmnähtava loomulikkusega käsitsev Margus Kappel, kes laval klimberdab klahvpille ja Andrus Vaht põristab trummidel. Tema on RUJA esimene trummitaguja, bändi loomise idee turgutaja ehk moodsamalt öeldes löökpillimängija, kes ajas löögiasjad süsteemi. Nüüd aga seilas proovidele ühelt musikaalsemalt naabermaalt ja tema praeguselt kodumaalt Rootsist ega pea tuuri nimel vaevaks seda mitmeid kordi teha – c`est la vie!

Nagu on kunagine ja praegune rahva hääl Nasta Pino meenutanud: just RUJA kontserdilt tulid noorukid koju mitte õllelõhnadega, vaid pisaratega silmis, kuna kuulsid esmakordselt tõsiseid eestikeelseid ja -meelseid lugusid. Kindlasti tuleb nüüdki kuhjaga äratundmist, sest ees ootab taaskohtumine igihalja RUJA muusikaga ja muusikutega.

Neile, kelle südame RUJA juba aastakümnete eest sulatas, on kontserttuur taaskohtumine. Nooremad aga saavad avastada avastamatut – RUJA-t lihtsalt ei saa mitte teada ei noor ega vana! Nende hitid on ajatud ja kõlavad ka enne ning pärast esinemist sadadest suudest, sest need ei kao nii lihtsalt mõtetest. Kogu Eesti teab: kes kellega käib; me suudleme läbi jäätunud klaasi; inimesed õpivad kogu elu; olles dokumentideta võõras linnas; ei vaata need tagasi…

Kui keegi arvab, et esitatav RUJA repertuaar enam ei üllata, siis ta eksib. Kuulajate kõrvu jõuab rida lugusid, mis kõlakodasid veel kajama pole pannud, sest omal ajal jäi bändil parima muusika tegemiseks mõndagi vajaka. Juhtmega mikrofoni, lindimaki ja tümpsust hirmunult värisevate kolakate kõlarite aegadel sündis muusika meeste puhtast laulumeelest ja kuldsest kõrist, mitte niivõrd tehnilistest võimalustest, mis olid rohkem kui kesised. Tänane muusika teeb tollased vajakajäämised kuhjaga tasa.

Kuigi bändimeestel on oma lood peas asuvale kõvakettale jäädavalt talletatud, lihvisid nad helisalvestusstuudios kahe päeva jooksul ühtelaulmist ja -mängimist ning uue meki said kaks üliolulist lugu, mis pärit Rein Rannapi hiilgavast ajutegevusest: igihaljas “Eile nägin ma Eestimaad” ning parandamatult “Parandamatu.” Keelepaelu ja pillikeeli lihvinud proovideaeg sujus edukalt ja loota võib kontserti, mis vägevuselt hajutaks ka meremüha.

RUJA ööbikuhääled maanduvad esmakordselt austajate ette 16. juulil, kell 20, Kõue mõisaaias.

17. juulil kell 20 võib neid kuulda-näha Padisel, Kallaste talus, Kalju laval ja edasi minnakse riburada:
18. juulil kell 20 Paide laululavale;
20. juulil kell 19 Vihula mõisa aeda;
21. juulil kell 20 Pärnusse Ammende Villa aeda;
22. juulil kell 20 Tallinnasse Linnateatri lavaauku;
23. juulil kell 20 Mooste mõisa Folgikotta;
24. juulil kell 20 kõlavad laulud Saues, Vanamõisa Vabaõhukeskus;
25. juulil kell 20 Haapsalu, Veskiviigi sadamas Jahta;
27. juulil kell 19 Hiiumaal Kärdla laululava.

Otsad tõmbab RUJA kokku vägeva kontserdiga 21. augustil, kell 19, Tartu laululaval ja siis ongi kõik nii vaikseks jäänud.

Piletid müügil Piletilevis ja Piletimaailmas.

Head Uudised GoodNews