1. Avaleht
  2. Film
  3. Tallinnas ja Tartus peetakse Ennio Morricone filmipäevad
Tallinnas ja Tartus peetakse Ennio Morricone filmipäevad

Tallinnas ja Tartus peetakse Ennio Morricone filmipäevad

1.-4. septembrini jõuavad kinodesse Sõprus Tallinnas ja Elekriteater Tartus neli igihaljast filmi, mille oluliseks osaks maestro Ennio Morricone (1928-2020) helilooming.

Sergio Leone krimidraama “Ükskord Ameerikas” (1984) – legendaarse režissööri Leone viimaseks lavastajatööks jäi just see Ameerika juudi allilmategelastest rääkiv film, mille peaosas mängib suurepärane Robert de Niro. Linaloo teljeks on juba Leone spagetivesternitest alguse saanud teemad: ahnus, truudus ja sõprus meeste vahel.  Tegu on ühe huvitavamalt üles ehitatud mittelineaarse linalooga, millel on fänne üle maailma. Ennio Morricone muusikal on selles väga oluline roll.

Terrence Malicki draama “Taevalikud päevad” (1978) – seda filmi võib julgelt pidada visuaalseks meistriteoseks, suisa poeemiks, mida kaunistab Ennio Morricone muusika. Lugu räägib noorest paarist Billist ja Abbyst, kes põgenevad enne Esimest maailmasõda ülerahvastatud linnaelust Ameerika preeria avarustele ja reisivad koos loo omapärase jutustaja Lindaga. Film võitis parima operaatoritöö Oscari, Ennio Morricone nomineeriti parima filmimuusika eest. Cannes’i filmifestivalil pärjati Terrence Malick parima režissööri auhinnaga.

Brian De Palma gangsterifilm “Äraostmatud” (1987) – kriitikud ja vaatajad on ühel nõul, et „Äraostmatud“ on tõeline meistriteos. See on jõuline ja vaimustav jutustus maffiapealikust, kes keeluseaduse aegu Chicagot valitses, ja seadusekaitsjast, kes tõotas selle kurikaela kinni panna. Peaosades tippnäitlejad Kevin Costner, Robert De Niro ja Sean Connery. Viimane sai selle rolli eest parima meeskõrvalosatäitja Oscari. Film nomineeriti veel kolmes kategoorias, sh Morricone muusika.

Giuseppe Tornatore romantiline draama “Malena” (2000) – lugu algab 1940. aastal väikeses Sitsiilia linnakeses, kus poiss nimega Renato kogeb oma eluaastate võimsaimaid sündmusi: Itaalia astub Teise maailmasõtta, Renato saab jalgratta ja armub Malenasse, kes on linna ihaldusväärseim naine. Monica Bellucci Malena rollis on lihtsalt võrratu. Ennio Morricone esitati parima filmimuusika Oscarile.

Filmid linastuvad originaalkeeles, eestikeelsete subtiitritega. Avapäeval Sõpruses pakutakse kõigile külalistele tervitusjooki. Kõik filmid linastuvad vaid üks kord ning jõuavad ekraanile tänu Eesti Kultuurkapitalile ja koostöös Itaalia suursaatkonnaga Tallinnas.

Head Uudised GoodNews