1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. TÄNA PÄRNUS, HOMME TARTUS! Eesti näitlejate paremiku toel harutatakse lahti eurotoetuste absurdilugu
TÄNA PÄRNUS, HOMME TARTUS! Eesti näitlejate paremiku toel harutatakse lahti eurotoetuste absurdilugu

TÄNA PÄRNUS, HOMME TARTUS! Eesti näitlejate paremiku toel harutatakse lahti eurotoetuste absurdilugu

Neljapäeval, 20. juulil kell 19 on satiirilise komöödia austajatel põhjust tulla Tallinna Kalevi Keskstaadionile, kus etendub Komöödiateatri absurdimaiguline lavatükk “Elagu eurotoetused!”, rollides aga astuvad publiku ette armastatud näitlejad Anne Paluver, Raivo Mets, Hannes Võrno ja Peeter Kaljumäe. Laval hargneb lahti naljakas, kuid samas mõtlemapanevalt päevakajaline lugu eurotoetustest, mida ühes kolkakülas on küsitud kõikvõimalikel absurdsetel ettekäänetel: kuritegelike jõukude vastu võitlemiseks, banaaniistanduse rajamiseks, olematult kiirteelt mahasõitude ehitamiseks, iibe tõstmiseks, olümpiastaadioni püstitamiseks ja paljuks muuks. Priskelt elada võimaldav petuskeem töötab ideaalselt, kuni üks Brüsseli ametnik saabub kontrollima, mida selle raha eest tehtud on.

Näitleja Peeter Kaljumäe selgitab, et kuigi see tükk on prantslaste kirjutatud ja mõned asjad on seal Prantsuse spetsiifikaga, ei sega see tüki vaatamist. “Etenduse ajal saab naerda nii, et kõht on kõveras, aga pärast, kui inimene koju läheb, peaks hakkama mõtlema selle üle, sest see situatsioon on kaunis absurdne,” räägib ta. Etenduse taust ei ole tema hinnangul päris elu ise, vaid on kõverpeeglis elu, aga paralleele igapäevaeluga tekib päris mitmeid. “Meil päris nii ei ole, et vorbime projekte ja raha tuleb, sest kontroll on suhteliselt kõva,” arvab ta. “Eestlastel aga on paraku ju see, et ülevalt tulev käsk mõeldakse kahekordseks ja viiakse erilise innuga ellu — võib-olla Brüssel ei kirjutagi meile nii palju ette, kui me ise ennast piirame või ahistame.”

“See on kerge koomusk, lahe kahetunnine vaheaegadega vaatemäng kultuurihuvilisele ja naljahimulisele teatrisõbrale,” ütleb näitleja Hannes Võrno. “See on paraku eluline, sest praegu meil ühiskonnas ringi vaadates näeme täpselt sama asja, kuidas tulevaste põlvede arvelt võetakse suuri kohustusi ja hullumeelseid laene — raha tuleb mingitest eurofondidest pealtnäha hõlpsalt, aga selle taga on hilisem kohustus nelja-viiekordselt tagasi maksta,” lisab ta.

Näitlejanna Anne Paluver ütleb, et laval on äärmiselt õnnestunud koosseis. “Peeter Kaljumäe ja Raivo Metsaga olen piisavalt kaua mänginud, nii et ma tean neid hästi, ja ka Hannes Võrno on meeldivalt üllatanud. Väga sobiv koosseis on!”

“Mulle täitsa meeldib üle teatud perioodi jälle sellist teatrit teha, ma väga naudin seda,” seletab Peeter Kaljumäe. “Publik on olnud hästi naeruhimuline ja mida etendus edasi, seda parem.” Ka Hannes Võrno ütleb, et tal on rõõm taas teatris mängida. “Vahepeal oli tükk aega, kui ma ei kippunud üldse püüne peale ja tegelesin teiste asjadega, kardinaalselt teise poolega oma elust. Kaitsevägi ja missioonid olid aeg, mil ma tahtsingi ennast kõigest sellest puhata ja eemal olla, nüüd olen aga tagasi ja mulle endale pakub rõõmu, et saan elus teha seda, mis meeldib ja paelub,” selgitab ta.

Komöödiateatri lavastust “Elagu eurotoetused!” näeb selle nädala teisipäeval Pärnu Vallikäärus, kolmapäeval, 19. juulil Tartu Laululaval, neljapäeval, 20. juulil Tallinnas Kalevi Keskstaadionil, reedel, 21. juulil Paide Vallimäel ja laupäeval, 22. juulil Aruküla Laululaval, kõigil päevadel kell 19. Kokku esines ja esineb Komöödiateater 22 Eesti erinevas paigas.

Head Uudised GoodNews