1. Avaleht
  2. Film
  3. TREILER! Eesti kinodesse jõuab Taani draamakomöödia “Jumala sõna”
TREILER! Eesti kinodesse jõuab Taani draamakomöödia “Jumala sõna”

TREILER! Eesti kinodesse jõuab Taani draamakomöödia “Jumala sõna”

Peatselt Eesti kinodesse jõudev Taani draamakomöödia “Jumala sõna” viib vaataja 1980-ndate Taani, Aarhusi madalasse äärelinna, mille tavalises ühepereelamus elab väliselt täitsa tavaline perekond – ema, isa ja kolm poega. Ent dominantne isa Uffe harrastab nii tööl kui ka kodus üsna tavatut valitsemisstiili. Vähe sellest, et Uffe on erusõjaväelane ja töötab psühholoogina, kutsuvad ta lapsed teda Jumalaks. Sest täpselt selleks kõikvõimas perekonnapea end peabki. Ta on võimuhull patriarh ja karm türann – natuur, mis ühtaegu ta poegi eemale peletab ja patsiente võlub.

Ent siis jääb Jumal haigeks ja kõik muutub. Patsiendid, keda Uffe varem nõustas, nõustavad nüüd teda. Ja panevad koos Jumalaga jõudumööda tina.

“Kui sul on tegemata, asju, siis sa peaksid neid tegema nüüd,” soovitab Uffe arst, mispeale otsustab mees enda noorpõlveunistuse täita ning raamatu kirjutada.

Ahastuses perekond aga palvetab samal ajal Jumala tervise eest… jumala poole. Reaalsus läheb üha enam nihkesse. Poiste tubades algab mäss jä ülestõus ning kannatlik ema Gerd Lillian üritab endast anda kõik, et perekonda mingilgi viisil koos hoida.

Samas saab kohe selgeks, et pojad ei saa täiskasvanuks, enne kui on Jumalaga isiklikult jõudu katsunud.

Filmis peaosa mängiva Søren Mallingi sõnul oli mõõdutundetu türanni rolli mängimine üsna suur väljakutse. “Ma läksin kaugemale, kui stsenaariumis tegelikult kirjas. Ja ma tegin seda lihtsalt vastikult käitudes. Olgugi et tegemist on pelgalt filmirolliga, polnud see kõik kaugeltki lõbus,” ütles Malling ajakirjale Se og Hør ning lisas, et nägi rolliga samastumise huvides aeg-ajalt välja nagu kalkar. “Tuli ette, et ma ei läinudki magama, vaid istusin kõrtsis ja ilmusin võttele kerge pohmakaga. Seda kõike ei pea õigupoolest ju tegema, aga ma valisin just sellise viisi.”

Ema rolli mängib Rootsi lauljatar Lisa Nilsson, kelle feministliku olemusega läks tegelaskuju esmalt vastuollu. “Allasurutud, ohvrirollis naine ja ekstsentriline domineeriv mees kõlab pisut nagu klišee,” ütles Nilsson Danmarks Radio kultuuriuudistele. “Aga ma sain aru, et võtteplatsil oli meil kõigil soov leida tasakaal, mis teeb karakteritest päris inimesed, kelle halvad küljed käivad käsikäes headega.”

Film “Jumala sõna” põhineb Jens Blendstrupi autobiograafilisel romaanil ja kannab originaalpealkirja “Gud taler ud”.

Taani stuudios Toolbox Films valminud linateos kestab 98 minutit. Selle režissöör on Henrik Ruben Genz ning peaosi mängivad Søren Malling, Lisa Nilsson, Marie Askehave ja Jenny Asterius.

Alates 23. veebruarist Eesti kinodesse jõudvat filmi levitab Estinfilm.

Head Uudised GoodNews