1. Avaleht
  2. Uudised
  3. Vaata klippi! Mari Kalkuni “Läbi katsa kalamere” sai videoks
Vaata klippi! Mari Kalkuni “Läbi katsa kalamere” sai videoks

Vaata klippi! Mari Kalkuni “Läbi katsa kalamere” sai videoks

Fotograaf Kaupo Kikkas tegi maagilisest realismist inspiratsiooni saanud video Mari Kalkuni autobiograafilise taustaga loole “Läbi katsa kalamere” („läbi kaheksa kalamere“).

Laul jutustab elus olulistest äratundmishetkedest ja pöördepunktidest.

“Sageli tuleb maailmas ringi rännates teha pikad tiirud mõistmaks, et see, mida otsid, ootab sind seal, kust oma teekonda alustasid,” avas loo tausta Kalkun, kes armastab ühendada omaloomingut pärimusega.

Nii on ka selle võrukeelse laulu lõppu põimitud regilaul kui mõistukõne, mis ärgitab kuulajat tunnetama oma juuri. “Mina tajun regilaulu kui iidset luulevormi, kuhu on peidetud vastused paljudele olulistele küsimustele. Kuigi aeg on muutunud, on inimese põhiolemus ja mured-rõõmud jäänud ikkagi suuresti samaks.”

Kikkase kohta lausub Mari Kalkun nõnda: “Olen tema ande suur austaja ja mind liigutas hingepõhjani Kaupo osalusel sündinud žanriülene teos “Saja lugu”, kus ka ise kaasa lõin. Sealt sündis idee koostööks. Tunnen, et minu ja Kaupo loomingut ühendab püüd igavikuliste teemade poole, seega peaks meie looming teineteist täiendama.”

“Läbi katsa kalamere” on pala Mari kolmandalt sooloplaadilt “Ilmamõtsan” (2017). Album anti lisaks Eestile välja Saksamaal, Jaapanis ja Suurbritannias. Briti ajaleht The Guardian valis selle 2018. aasta kümne parima maailmamuusika albumi sekka.

Albumi pealkiri, mis tähendab „maailma“ või „ilmalaant“, on olnud justkui omamoodi ettekuulutuseks, viies muusiku esinema Saksamaale, Inglismaale, Jaapanisse, Šotimaale, Soome, Rootsi, Islandile, Belgiasse ja Luksemburgi.

Eestis näeb Mari Kalkunit Tallinn Music Weekil 30. märtsil.

Head Uudised GoodNews