1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. VAATA VIDEOT! DJ Ekki Sarapuu TTV saates Suvemiks: Alati võiks tulla värsket verd!
VAATA VIDEOT! DJ Ekki Sarapuu TTV saates Suvemiks: Alati võiks tulla värsket verd!

VAATA VIDEOT! DJ Ekki Sarapuu TTV saates Suvemiks: Alati võiks tulla värsket verd!

Erkki SarapuuHomme Haapsalu Kiltsi lennuväljal algava “Last Flight” klubimuusikafestivali lavadele sätivad end sisse maailmanimedega DJ-d, keda teavad kõik house, D&B, techno ja teiste elektroonilise muusika stiilide andunud kuulajad.

DJ on muusikamaailmas saanud nähtuseks, keda sageli tuntakse rohkem kui kuulsaid lauljaid, kelle lugusid nad miksivad. DJ-de edulood on tihedas seoses miljonite muusikanautijate lemmikartistidega. Elektroonilist muusikat plaatidelt kõrvadesse suunavad mehed ja naised on ühed paljudest tähtedest muusikataevas.

Ja nüüd tähelepanu! Kõik, kellele meeldib moodne tantsumuusika, ajage kõrvad kikki! Stuudios on DJ Erkki Sarapuu! Räägi lähemalt, mida kujutab endast festival Airport Jam.

Airport Jam on Eestis ainus suurim elektroonilise tantsumuusika festival, mis on toimunud juba väga mitmeid aastaid ja paraku sel aastal toimub see olemasoleval kujul viimast korda. Kui rääkida elektroonilisest tantsumuusikast, siis tegemist on muusikastiiliga, valdkonnaga, mis on viimasel ajal plahvatuslikult populaarsust kogunud. Kui 10 või 15 aastat tagasi rääkisime, et tuleb mõni rokkstaar või -ansambel, ajab staadionitäie rahvast kokku, siis täna on asjad nii kaugele arenenud, et kohale tuleb produtsent-DJ, kelle üritusele on kõik kohad välja müüdud, staadionid rahvast täis ja rokkstaarid otsivad pigem nendega koostöövõimalust. Näiteks Sting on üks viimase aja markantsemaid näiteid, kes on teinud väga ägedaid lugusid koos Afrojackiga ehk EDM-i produtsendiga, andnud välja sellise loo nagu “Catch Tomorrow” jne.

Millega sel aastal üllatate ja millised artistid on lubanud kohale tulla?

Kuna üritusega niisugusel kujul on tegemist viimast korda, siis on kohale kutsutud väga nimekas Line Up. Ei saa üle ega ümber sellistest suurtest nimedest nagu CongoRock ja TJR, kes on tantsumuusika sõpradele kindlasti väga tuntud tegelane ning Ameerika mandril üks mõjukamaid. Kohal on ka FunkD, kelle esinemised on sellised, et noh, kui vanasti tuli minna vaatama tervet ansamblit, et saada lisaks muusikalisele naudingule ka visuaalne elamus, siis FunkD on kindlasti mees, kes täidab üksi kogu  lava. Kohal on loomulikult Eestimaa paremik. Festival kestab kokku 36 tundi ning selle raames astub üles 80 artisti.

Ma arvan, et Eestist oled sina kõige kõvem tegija või ma eksin?

Tegelikult on Eestis maailmatasemel tegijaid tunduvalt rohkem, kui sina praegu siin nimetasid. Festivalil kuulub laupäev meie Power Hit Radiole ehk siis me oleme n-ö pealava hostid. Kohal on eetrihääled, kes juhivad ja viivad päeva läbi. Peaesinejana astub siis üles Michael Woods, kes on selles valdkonnas väga tuntud nimi ja ma julgen öelda, et kõik Eesti tipptasemel DJ-d on sellel festivalil esindatud. Kõik osalejad saavad neid nautida.

Kui suur rebimine Eestis üldse diskorite vahel käib?  

Hiljuti jäi kõrvu infokild, et meil on 1000 inimese kohta rohkem DJ-sid kui näiteks Ameerikas. Konkurents on meil seega väga tihe, kuid õnneks on väljundi suutnud leida kõik seda eluala vähegi tõsisemalt harrastavad tegelased. Väga paljud inimesed võib-olla mõtlevad, et mis see töö siis nüüd ka ära ei ole – suur lust und liebe ning tants ja trall, sekka väike naps onju, aga esiteks on see elustiil ja teiseks üsna füüsiline töö. Paljud, kes selles valdkonnas kätt proovivad, ei jäägi paika pikaks ajaks. Leiavad omale võib-olla mõne rahulikuma ja moraalselt mitte nii väsitava väljundi töötamiseks. Aga jah, Eestis on DJ-de ringkond päris lai ning alati võiks tulla värsket verd.

Mina armastan 80ndate muusikat. Kas mul hakkaks seal Haapsalus igav?

Ma ei usu. See on nüüd jälle selline asi, et nii palju kui on inimesi, on ka erinevaid arvamusi. On neid, kes armastavad retrot, lisades, et tänapäeva muusika ei kõlba mitte kuhugi. On inimesi, kes ei pea muusikaks midagi muud, kui vaid rokki. On folgiinimesed jne. No ja kindlasti on olemas inimesed, kes armastavad ainult tantsumuusikat ega tunnista üldse teisi stiile. Ma arvan, et 80ndate muusika ei ole ju halb. See on väga hea. Ütleme nii, et sinu ajal ütlesid inimesed, et see 80ndate muusika pole midagi ja vaat, kus ikka paarkümmend aastat tagasi oli muusika! Kõik muutub ja areneb ajaga. Usun, et sul ei hakkaks seal juba seepärast igav, et kui sa vähegi muusikast hoolid, siis sulle meeldivadki erinevad soundid ja see, kuidas erinevad tegijad neid sounde kasutavad, luues uusi teoseid, laseks sul avastada enda jaoks päris palju põnevat.

Kas mõni artist on esitanud ka erinõudmisi?

Siinkohal mul õnneks või kahjuks ei ole voli paljastada telgitaguseid. Samas ma tean, et on olemas selliseid DJ-sid, kellel on väga ekstravagantsed soovid. Näiteks üks maailma kuulsamaid show-mehi, Steve Aoki on see mees, nõuab alati päris mitut torti lavale. Mitte, et ta oleks nüüd üks suur maiasmokk, aga talle lihtsalt meeldib aeg-ajalt torti rahva sekka visata. Üldjoontes mu enda kogemused suurnimedega, nii tööalaselt kui vabadel hetkedel, on näidanud, et nad on täiesti tavalised inimesed, kellele ei ole imagoloogiliselt nii oluline esitada absurdseid nõudmisi. Kui räägime näiteks sellisest maailmakuulsast DJ-st nagu Ferry Corsten, siis vahel tunnen end ise rohkemgi pirtsutava staarina kui härra, kes on Eestiski paar korda käinud. On nagu vana semu – “aitäh” ette ja “aitäh” taha. Iga DJ soov on ikkagi see, et rahval oleks koos mõnus. See annab energiat ja tekib omavaheline väga hea sümbioos.

Aga Erkki, viimase Airport Jam’i auks on tehtud üks lugu. Räägi lähemalt.

Jah. See on ka üks näide sellest, kuidas Eesti DJ-d hoiavad omavahel tegelikult toredasti kokku. Me poistega suhtleme ka töövälisel ajal ja siis üks päev lihtsalt istusime maha ja mõtlesime, et teeks mingisuguse põneva loo. Panime oma viis pead kokku ja niimoodi sündis lugu, mille saatsime festivali korraldajatele ja nemad omakorda palusid, kas saaksid kasutada seda lugu ametliku hümnina. See oli meile väga suur ja tore üllatus ja muidugi tunnustus. Kindlasti tasub kuulata ka seda lugu, mille Poweri DJ-d tegid spetsiaalselt Airport Jam’i jaoks ehk siis United Power DJ’s – This is Airport Jam!

VAATA VIDEOINTERVJUUD!
https://www.youtube.com/watch?v=YOpTdMWZwY0

Head Uudised GoodNews