1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. Telesaated
  4. VAATA VIDEOT! Kas sina teadsid, kuidas sushit valmistatakse?
VAATA VIDEOT! Kas sina teadsid, kuidas sushit valmistatakse?

VAATA VIDEOT! Kas sina teadsid, kuidas sushit valmistatakse?

Foto: Rasmus Kooskora
Foto: Rasmus Kooskora

Suvi on aeg uute maitsete proovimiseks ja Tallinna TV saate Suvemiks reporter Katrin Hinrikus käis Roosikrantsi tänaval asuvas sushibaaris Sushi Cat, et näha, kuidas see hõrgutis valmib ja ise selle valmistamist järele proovida. Alustuseks räägib teenindaja Nelli, et see Jaapani traditsiooniline toit levib edukalt ka Eestis ning sotsiaalmeedias ja igapäevaselt linnas ringi liikudes näeb üha enam uusi sushikohti avatavat.

Sushit võib pidada tervislikuks toiduks, kui süüa seda õigesti. Teadlased usuvad, et sushi on just see, miks jaapanlased on maailmas üks kauem elav rahvas. Sushi on kasulik, kuna ta sisaldab palju proteiini, kuid samas tuleb jälgida kellajaliselt, missugust sushit süüa, kuna riis sisaldab süsivesikuid. Kui süsivesikutest saadavat energiat ära ei kasuta, muutub see rasvaks. Kõige tervislikumad sushid on sashimi, vege-rullid, tuunikala- rull, rullid ilma kastmeta.

Foto: Rasmus Kooskora
Foto: Rasmus Kooskora

Kokk Birgit näitab ette, kuidas valmib Lynx-maki. Kõigepealt keeratakse norileht nii, et läikiv pool jääb välja. Ülevalt tuleb kahe sõrme jagu jätta vaba ruumi ja ülejäänu täidetakse ühtlaselt riisiga ära. Siis lisatakse üks riba kreemjuustu, grill-lõhet ja lehtsalatit, lisatakse riisist liimiriba ja rullitakse kokku. Sel moel valminud Lynx-maki on söögikohas väga populaarne toit.

Foto: Rasmus Kooskora
Foto: Rasmus Kooskora

Saates tehtud Lynx-maki koosneb grill-lõhest, salatist ja kreemjuustust. Kreemjuustuna võib kasutada tavalist philadelphia juustu või segada see kokku mõnusa maitse saamiseks muu juustuga.

Foto: Rasmus Kooskora
Foto: Rasmus Kooskora

Miks on sushi nii popp? “Ilmselt sellepärast, et sinna saab kõike värsket vahele panna,” ütleb Birgit. “Suvel ei jaksa palju sooja rasket toitu süüa, sushit aga on kerge süüa.” Ta lisab, et koduaiast võib sushi vahele võtta absoluutselt kõike värvilist: porgandit, peeti, rohelist sibulat, salatilehti, kaalikat, porrut ja palju muud. Kõik värske tooraine sobib sushi vahele, olgu see toores või küpsetatud.

Teenindaja Nelli sõnul on sushi tervislik, kuna selles on palju omega 3 rasvhappeid ja proteiine. Näiteks sushisalatis on mitmesugust toorest kala ja juurvilju, mis teeb ta eriti tervislikuks.

Foto: Rasmus Kooskora
Foto: Rasmus Kooskora

“Oleme proovinud kindlaks jääda jaapani stiilile ja see stiil tähendab puhtaid maitseid,” selgitab Nelli. “Tänasel päeval on sushi läinud selliseks, et hästi palju maitseid segatakse, et oleks põnevam, samuti kaetakse see igasuguste kastmetega. Aga et seda tõelist sushimaitset kätte saada, tuleb seda naturaalselt süüa ja seda me siin Sushi Cat`is püüamegi pakkuda.”

Foto: Rasmus Kooskora
Foto: Rasmus Kooskora

Reporter Katrin uurib, et kas kodus on kerge endal sushit teha? “Jah, kui algteadmised on olemas,” arvab Nelli. “Sinna vahele võib panna kõike, mida külmkapis leidub. Kala pole kindlasti vaja, võib ka juurviljadest teha.” Sushi valmistamiseks ei kulu palju aega, kui on vajalikud komponendid olemas. Riisikeetmine kodustes tingimustes võtab aega palju. Kodus sushit valmistades on mõistlik osta vajalikud komponendid Sushi restoranist kaasa: sealt saab riisi ja vajalikke tooraineid, sealhulgas kala, juba puhastatud ja fileeritud kujul.

“Meilt on võimalik saada abi peolaua katmisega,” lisab Nelli. “Näiteks on meil kokkupandud kenad Cateringi vaagnad 7,12 või 17 inimesele väga mõistliku hinnaga. Samuti teeme suuremaid vaagnaid kliendi enda soove arvesse võttes. Püüame olla võimalikult paindlikud, sest meile on tähtis, et klient saab oma tellimusest maksimaalse rahulolu. Ja kui soovite ise õppida, tulge Sushi Cat`i, Roosikrantsi 16 ja õpetame Teile kuidas ülimõnusat ja maitsvat sushit valmistada.

Foto: Rasmus Kooskora
Foto: Rasmus Kooskora

Lõpetuseks tutvustab Nelli Sushi Cat`i põnevat kingitustenurka, kust saab osta kassikujulist prossi, Sushi Cat`i rinnamärke ja kauneid salle, mis sobivad näiteks sünnipäevakingituseks. Kõik need toredad kingitused on tehtud eritellimusel.

VAATA VIDEOT!

Head Uudised GoodNews