1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. Video! Eestis esinev Hikashu kaverdamas Kraftwerki lugu “The Model”
Video! Eestis esinev Hikashu kaverdamas Kraftwerki lugu “The Model”

Video! Eestis esinev Hikashu kaverdamas Kraftwerki lugu “The Model”

Aasia sõnatu teatri festival “1000 kurge” toob Eestisse Jaapani rock-bändi Hikashu: 12. märtsil on kontsert Tartus ja 14. märtsil Tallinnas.

Bändi teeb köitvaks see, et üle 60nesed virtuoossed muusikud ei ole endas unustanud poisikest, lapselikku rõõmu. Oskuslike muusikutena eksperimenteerivad nad kaasakiskuvalt free jazz’i, no wave’i, beefheartian’i (seda võib stiiliks nimetada küll), popi ja muude stiilidega ning võtavad loa laval korralikult mürada. Bändi algusaastatel tegid nad palju omi lugusid, kuid ka kavereid, neil on näiteks oma versioon Kraftwerki menuloost “The Model”.

Bändi vokalist Makigami Koichi jõudis muusika juurde juhuslikult tänu vajadusele luua 70ndatel ühe oma teatrilavastuse jaoks originaalmuusika. Temaga liitus keskkoolisõber Mita Freeman, kellest sai hiljem Hikashu kitarrist. Kahe looja koostöö tulemusena sündis 1978. aastal Hikashu. Nende esimene singel sündis 1979. aastal ning kandis nime “20. sajandi lõpp”. Singliga saavutati Jaapanis ka kohe laialdasem tuntus. Mõne aja pärast leidis aga bänd, et poppmaailm on liiga piirav ning hakkas rajama oma iseseisvat teed, luues 2003. aastal koosseisu, kuhu kuulusid bassimängija Sakaide Masami, klahvpillimängija Shimizu Kazuto ja trummar Sato Masaharu. Kogenud improviseerijate Shimizu ja Sato kaasamine võimaldas Hikashul minna veelgi eksperimentaalsemale teele. 2005. aastal salvestasid nad albumi “Ten Ten” pelgalt improvisatsioonide põhjal ja astusid üles sellistel üritustel nagu Yokhama Jazz Promenaad ja Jazz Art Sengawa, samas ka laiemalt tuntud rokisündmusel Fuji Rock Festival.

Hikashuga esineb Eestis Jaanus Nõgisto. “1000 kurge” toimub 6.-17. märtsini Tallinnas ja Tartus. Festivalil annab etendusi tantsuduo Fumie Suzuki & Keiko Iguchi, kelle lavastus “Vibrating Sky” peegeldab moodsa ühiskonna varjukülgi. Macao lavastaja Tam Chi Chun annab etenduse kaasaegse intrigeeriva ooperiga “Mr. Shi and His Lover”. Festivali keskmes on lisaks Aasia teatrile Eestis sündinud idamõtteline teos, Yukio Mishima romaanile toetuv ballett „Kuldne Tempel“. Festivalil saab näha põnevat filmiprogrammi Sõpruse ja Tartu Elektriteatri kinodes. Osaleda saab erinevates töötubades.

Head Uudised GoodNews