1. Avaleht
  2. Inimene
  3. VIDEO! Eestlane, kes hoiab meie rahva au kõrgel ka välismaal – Heli Jakobson!
VIDEO! Eestlane, kes hoiab meie rahva au kõrgel ka välismaal – Heli Jakobson!

VIDEO! Eestlane, kes hoiab meie rahva au kõrgel ka välismaal – Heli Jakobson!

HeliJakobsonJõgevamaalt Tabiverest pärit muusikapedagoog Heli Jakobson on lõpetanud Griegi Akadeemia Norras ja Antwerpeni konservatooriumi Belgias ning õpetab suure armastuse ja pühendumusega klaverimängu eramuusikakoolis HeliStudio.

Heli Jakobson on üks nendest väärikatest eestlastest, kes hoiab meie rahva au kõrgel ka välisriigis.

Helit hakkasid juba lasteaias ja koolis köitma kasvatajad ja õpetajad, kes klaverit oskasid mängida. Lasteaias andis talle muusikatunde „tädi Liidi“ (Liidi Vaino), algkoolis oli talle klassijuhatajaks Lea Laulmäe, kes samuti mängis hästi klaverit ja laulis! Kui Heli aga nii suureks sai, et kodus klaveri taha istuda, õppis ta esimesed noodid selgeks koos emaga. Esimesed tõsised klaveritunnid toimusid aga Liia Täpsi juhendusel.

Klaverikunstniku “muusikageen” tuleb kindlasti ka isa perest Järvamaalt. Isa mängis heliloojal trompetit ja viimastel eluaastatel võttis pillimängu uuesti tõsiselt käsile. Ise lõpetas Heli Jakobson Tartu I Lastemuusikakooli, seejärel Elleri nimelise Muusikakooli.

Suureks pöördepunktis sai 1996 aasta sügis, kui muusik alustas Jiri Hlinka klaveriklassis Griegi Akadeemias. Õnneliku juhuse tõttu sattus ta professori juurde, kelle käe alt on pärit mitmed rahvusvaheliselt tuntud norra pianistid. Nii kõrgel tasemel klaverimängu polnud ta veel kunagi kuulnud ning esimesed aastad Hlinka klaveriklassis olid väga rasked. Jiri on pedagoog, kes suudab minna viimase piirini nii heas kui halvas mõttes. Näiteks, kui Heli läks tundi ja oli juuksed uude soengusse tihanud panna, siis sai ta vastuseks, et ma ei taha sind üldse kuulda mängimas, sest oled rohkem peegli ees olnud kui klaveriga ja õpetaja viskas noore muusiku klassist välja.

21-aastaselt oli Heli Jakobsoni esimene debüütkontsert Grieghallenis Bergeni Filharmooniaorkestriga. Mis puutub veel Jirisse, siis eduka kontserti korral ei läinud ta kunagi kiidusõnadega lava taha. Tema põhilauseks oli kuivalt öeldud, et polnudki väga paha, homme teeme veel paremini. Kuus aastat Norras Jiri Hlinka õpilasena oli Helile justkui suur „elusaun“ (elukool oleks liiga pehmelt öeldud). Hiljuti täitus Jiril suur juubel ning Helile oli toredaks üllatuseks, et oma kuulsate õpilaste hulgast palus ta ka Helil kirjutada peatükk oma autobiograafiasse.

2002. aastal jätkas Heli oma elu Antwerpenis, kus lõpetas magistrantuuri kontsertsolistina ning pedagoogika erialal. Elu Belgias on eestlast uuesti kokku viinud eestlastega. Konservatooriumis õppimise ajal andis ta muusikatunde eesti lastele Brüsselis. Alates 2007. aastast töötab ta klaveriõpetajana muusikakoolis „De Kunstfabriek“ ning 2010. aastal asutas koos Yves’iga oma klaverikooli „HeliStudio“.

VAATA VIDEOT HELI JAKOBSONI TEGEMISTEST!

[iframe src=”//www.youtube.com/embed/rTD9StByNHA”]

Head Uudised GoodNews