1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. VIDEO I Anonymous Boh & Devil Girl kuulutavad “Apokalüptilisi maastikke”
VIDEO I Anonymous Boh & Devil Girl kuulutavad “Apokalüptilisi maastikke”

VIDEO I Anonymous Boh & Devil Girl kuulutavad “Apokalüptilisi maastikke”

Pärnu linnagaleriis saab 16. jaanuarini näha näitust „Apokalüptilised maastikud”, autoriteks Anonymous Boh ja Devil Girl.
„Näitus käsitleb meie ühiskonna peavoolus ja selle kõrval tegutsevaid subkultuure ja inimkooslusi, mille eesmärgid ja käitumismudelid loovad alust täiesti uue sootsiumi sünniks: muutunud maailmakord, mütoloogiliste olendite reinkarnatsioon apokalüptilistel väljadel. Eksponeerides elusolendit kui ühiskonna ja looduse minivormi, läbi väliste maskide ja kaitsekihtide, otsib ekspositsioon välja nii inimhinge sisemised ihad ja kired kui ka meie kõigi kollektiivse kehandi varjatud hallid tsoonid,” ütlevad Taje ja Al Paldrok.

Näitus käsitleb meie ühiskonna peavoolus ja selle kõrval tegutsevaid subkultuure ja inimkooslusi, mille eesmärgid ja käitumismudelid loovad alust täiesti uue sootsiumi sünniks.

Kunstnikud seavad küsimuse seespoolse ja väljaspoolse kohta, kujutavad avaliku virtuaalse inimliku (interneti)ruumi ja mittetehnilise, analoogse ja füüsilise loomalik-loodusliku maailma omavahelist suhet ning muudavad näituse interaktiivseks tegevuskunstiks avatud tervikteosena, kus vaataja muutub saali sisenedes osaks installatsioonist.


„See kõik loob kokku võikalt lõbusa, räpase, katkise tsirkusemaailma. Justkui lõbustuspark on nende apokalüptiline maastik, siuke lunapark, kus ükski atraktsioon ei tööta või ei tööta vähemasti nii, nagu ta peaks,” kirjutab Jürgen Rooste ERR-is. „Siin oleks justkui lastele mängimiseks lemmikelajate loomaaedki, aga need loomad on friigid, poolrobotid, kes ei funktsioneeri sõbralikult. Nende häälitsused, laulud ja laamendamine justkui irvitaks meie üle.”

Kultuurkapital andis Al Paldrokile äsja preemia jäägitu pühendumise eest kunstile ja selle propageerimisele. „Paldrok on aastal 2020 olnud väga loominguline ja produktiivne. Ta võitis Fenno-Ugria rahvusvahelise euromündi konkursi. Paldrokil on selle aasta jooksul olnud mitu isikunäitust, rahvusvahelistel tegevuskunstifestivalidel osalemise kõrval on ta neid ka ise korraldanud. Pärnu mastaapseist IN Graafika ja Diverse Universe’i festivalidest võttis hoolimata pandeemiast osa arvukalt rahvusvahelisi esinejaid,” põhjendas ekspertrühm.

Paldrok kirjutas Leonhard Lapini samanimelist raamatut aluseks võttes kirja näitemängu-dramatiseeringu „Siin Tallinn”, mille lavale toomise protsessi on käivitanud Eesti Draamateater lavastaja Hendrik Toompere juhtimisel. Paldrok on ka üks vastloodud Pärnu kui loovpealinna kontseptsiooni autoritest.

Head Uudised GoodNews