1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. Telesaated
  4. VIDEO! Laupäeval esilinastub dokumentaalfilm NASA kosmoseaparaadi Cassini 13 aasta pikkusest missioonist
VIDEO! Laupäeval esilinastub dokumentaalfilm NASA kosmoseaparaadi Cassini 13 aasta pikkusest missioonist

VIDEO! Laupäeval esilinastub dokumentaalfilm NASA kosmoseaparaadi Cassini 13 aasta pikkusest missioonist

Dokumentaalfilm „Missioon Saturn“ räägib ajaloolisest missioonist ning NASA esmakordsest katsest saata kosmoseaparaat Saturni orbiidile. Film, mis tähistab Cassini 13 aasta pikkuse teekonna lõppu, jõuab National Geographic kanali vahendusel Eesti teleekraanidele 16. septembril kell 21.00.

„Missioon Saturn“ jutustab põneva loo teadlastest, kelle unistuseks oli uurida seda tundmatut planeeti sügavamalt kui kunagi varem ning suurimast ja keerukaimast planeetidevahelisest kosmoseaparaadist, mille NASA kunagi ehitanud on. See kosmosemissioon, mis on planeeritust ligi 10 aastat kauem kestnud, tõi endaga kaasa tohutuid riske, kuid heidab valgust Saturni Maa-sarnastele kuudele, millel leidub eluks vajaminevaid komponente.

Cassini missioon lõppeb 15. septembril, kui peatselt tühjeneva kütusepaagiga kosmoseaparaat teeb oma viimase ringi orbiidil ning saadab Saturni atmosfääri sukeldudes ja enne meteoriidina põlema süttimist Maale veel viimase signaali.

Dokumentaal viib vaatajad muuhulgas esmakordselt NASA reaktiivliikumise laborisse Californias ning kajastab värvikalt projektis osalenud teadlaste emotsioone, kui nad jätavad hüvasti oma suurima leiutisega.

„Missioon Saturn“ esilinastub National Geographic kanalil 16. septembril kell 21.00.

Head Uudised GoodNews