1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. VIDEO! Meeste eestkõnelejalt Jesper Parvelt on ilmumas uus raamat meeste väest
VIDEO! Meeste eestkõnelejalt Jesper Parvelt on ilmumas uus raamat meeste väest

VIDEO! Meeste eestkõnelejalt Jesper Parvelt on ilmumas uus raamat meeste väest

Tallinna Televisiooni “Suvestuudios on GoodNews peatoimetaja ja saatejuht Monika Kuzmina vestluskaaslaseks mees, kes on öelnud, et tahaks ära elada päris mitu elu ja selleks on Jesper Parve. Esimeseks Monika küsimuseks ongi see, et mitmes elu on saatekülalisel just käsil. Meeste esindajaks kutsutav Jesper arvestab, et see võiks olla kolmas-neljas, sest viimased 10-15 aastat on olnud päris põnevaid aegu. “Aga viis-kuus elu on veel ees, nii et aega on küll,” on ta optimistlik. Mida aga Jesper mitmetest eludest rääkides silmas peab? “Ma pole numbrites kinni, vaid olen öelnud, et ühest elueast täiesti piisab,” selgitab ta. “Kui sa suudad need asjad ära teha, mis oled tahtnud, siis kui aeg tuleb, võid õnnelikuna minna, ei pea kümne küünega hingamisaparaadist kinni hoidma — sinnapoole ma püüangi liikuda.”

Mis hoiab Jesperi terava ja kõvana? 

Jesper on maailmarändur, tegelenud palju spordiga, andnud välja raamatu ja esimene suurem elumuudatus oli tal peale sunnitud — kui ta profikorvpalluri karjääri lõpetas, siis polnudki tal CV-s midagi muud ja ta hakkas reisima. Siis avastas ta, et on teisigi hulle, kes 30. eluaastates pole justkui midagi ära teinud ja seal sai ta julgust hakata vastu oma kunagise õppejõu sõnadele, et kui mees pole 30 saades midagi saavutanud, siis ta ei saavutagi midagi — seda saab tema hinnangul teha ka 40-tes. Praegu tunneb ta ennast õnnelikuna, ta teeb seda, mis talle meeldib ja tema silmad säravad, kuigi saatekülaline tunnistab, et olnuks ka lihtsamaid teid seda saavutada. “Ma pean ennast heas mõttes iga päev tõestama ja see ongi see, mis hoia mehi terava ja kõvana!” ütleb ta.

Miks on Eesti ühiskonnas otsekohesus taunitav?

Jesper on ühiskonnas tuntud otsese väljaütlejana, mis on toonud talle ohtralt austajaid ja samas kritiseerijaid. Mees ise arvab, et kriitikas on oma osa 50 okupatsiooniaastal, mil ei saanud välja öelda kõike, mida mõeldi, inimesed pole veel harjunud otsese ütlemisega, aga õnneks on see juba rööbastesse minemas. “Kõik läheb järjest lihtsamaks ja vabamaks, alates toidust ja lõpetades väljaütlemistega,” arvab ta. Kuidas aga peaks eesti mees käituma? Meeste eeskõnelejaks tituleeritud Jesper ütleb, et kõike ei peaks tema järgi tegema, sest need on tema lood, vaid tema näitel peaks mehed võtma julguse teha elus suuri otsuseid.

Käsil on uue raamatu kirjutamine meeste väest, soovitav lugeda ka naistel

Lõpetuseks küsib Monika, toetudes meedia väidetele, et külaline teab, mida Eesti naised tahavad — mida siis? “Olenevalt emotsioonist!” vastab Jesper. Ja päris lõpus tuleb välja saladus, et mees kirjutab uut raamatut, selle nimeks tuleb “Mehe vägi”, trükist tuleb see enne talve ja seal ta kirjutabki läbi oma seikluste ja mõtete meheks olemisest. Seda võivad mõistagi lugeda ka naised, et meestest aru saada, kuigi saatekülalise sõnul see lihtne pole.

VAATA VIDEOT!

Head Uudised GoodNews