1. Avaleht
  2. Festival
  3. Viljandi folk algas Toomas Hendrik Ilvesega ja kultuuriministriga
Viljandi folk algas Toomas Hendrik Ilvesega ja kultuuriministriga

Viljandi folk algas Toomas Hendrik Ilvesega ja kultuuriministriga

Täna keskpäeval avatud 18. Viljandi pärimusmuusikafestival, mille teemaks kokkumäng, meelitas kohale kultuurilembesed poliitikud.

Tervituseks sõna saanud kultuuriminister Anneli Ott tänas kõnes kõiki pärimusmuusikuid ja selle valdkonna õpetajaid, kes viivad meid meie juurteni ja annavad meile rahvana tugevuse. Avatseremoonia lõppes traditsioonilise linnavõtme üleandmisega, mille käigus võrdles Viljandi linnapea Madis Timpson linna festivalikülalisega: sõbralik, avatud silmavaatega ja üksteisega arvestav.

Igipõlise festivalikülalisena oli kohal ka president Toomas Hendrik Ilves, kes tõstis tänavust teemat esile. „Kuidas sünnib rahvamuusika? Eraldatuses muusika ei sünni,“ lausus Ilves. „Nii nagu suured puud saavad alguse seemnest ja vajavad linde, kes seemneid laiali viivad, vajab ka rahvuskultuur kokkumängu, et olla viljastatud ja edasi kesta.“

„Kokkumäng on kooskõla, harmoonia ja üksteise toetamine,“ sõnas festivali pealik Ando Kiviberg. „Eelmine aasta jäi festival vahele, ja seda suurem on meie soov, et saaksime tänavu siia tulnud inimeste hingekeeli puudutada – nautida koosolemist ja rõõmu, mida muusika pakub,“ lisas ta.

Avatseremoonial Kaevumäel astusid üles suure üleriigilise võistumängimise võitja Mihkel Sildoja, noorte pärimusbändide konkursi võitjad Mann ja Juula ning noorema vanuseastme võitjad ansambel Kirekind. Õhustikku aitasid luua etnolaagri noored, Duo Ruut, Lauri Õunapuu, pärimuslikku kupleemuusikat mängivad Kaisa Kuslapuu ja Karl Laanekask ning Elleri-kooli pärimusmuusikud koos Arno Tammega. Välismaalt tõid tervitusi taanlased ansamblist Mads Hansens Kapel.

Nelja päeva jooksul toimub festivalil 53 kontserti. Lisaks saab nautida rohelise lava programmi, tantsumajas sussi sahistada, lustida lastealal, osaleda õpitubades ja lõpetada festivalipäev DJ-de saatel afterparty’l Kuusemäel. See on armas metsatukk otse pärimusmuusika-aida taga, kuhu pääseb laululava juurest.

Õpitubade uuendusena saab reedel ja laupäeval hommikul jalga keerutada Viljandi rannas. Traditsioonilistest õpitubadest on kavas hommikune meestelaulutuba, naistelaulutuba ning laulu- ja mängutuba peredele, lisaks toimub pillituba.

Ilves ja Kiviberg kutsusid üles vastutustundele ja soovitasid kõigil end vaktsineerida. Festivali külalised, aga ka kõik teised Viljandis viibivad inimesed saavad seda teha pühapäeva õhtuni Vabaduse väljakul vaktsineerimisbussis.

Head Uudised GoodNews