1. Avaleht
  2. Festival
  3. Viljandi folk avalikustas esinejad! Koos esinevad Metsatöll ja Riffarrica
Viljandi folk avalikustas esinejad! Koos esinevad Metsatöll ja Riffarrica

Viljandi folk avalikustas esinejad! Koos esinevad Metsatöll ja Riffarrica

Juuli lõpus toimuv Viljandi pärimusmuusika festival toob publiku ette ligi 30 kodumaist artisti ja kaheksa välisesinejat. Leevenenud nõuded suurürituste korraldamisele lubavad tänasest müüki panna ka uusi festivali- ja päevapasse, siiski peavad külastajad vähemalt veel praegu arvestama sellega, et tõendada tuleb oma nakkusohutust.

Viljandi pärimusmuusika festivali programmijuht Tarmo Noormaa kirjeldab tänavust festivali tantsulise, hoogsa ja mitmetahulisena. “End juba tõestanud publikumagnetitest astuvad 22.-25. juulini publiku ette Puuluup, Trad Attack, Curly Stings, Zetod, Duo Ruut, Tintura, Svjata Vatra ja Untsakad,” sõnas ta. “Spetsiaalselt Viljandi pärimusmuusika festivali jaoks paneb kava kokku Nöep ning tänavuse festivali teemale – kokkumängule – lähenevad oma uues kavas läbi armastuse Naised Köögis.”

Käredamat kogemust pakuvad esmakordselt ühel laval koos esinevad Metsatöll ja Riffarrica. Uut plaati esitleb end proge-rebel’iks tituleeriv Eesti bänd Black Bread Gone Mad ning väga võimsat elamust tõotab regilaulu, instrumentaalmuusikat ja rahvusmeeskoori lauluväge ühendav Regiram.

Kavas on ka mälestuskontsert legendaarsele etnograafile ja pärimuspillide uurijale Igor Tõnuristile ning näha saab palju noori pärimusmuusikuid. “Olen kindel, et uued värsked näod, nagu näiteks Pärlin, vabariigi pillimees Martin Arak või siis humoorikat pärimuslikku kupleemuusikat esitavad Kaisa Kuslapuu ja Karl Laanekask, leiavad endale palju uusi austajaid,” sõnas Tarmo Noormaa.

Välisesinejatest annavad kontserdi Taani tantsubänd Mads Hansen’s Kapel, hingestatud Itaalia laulja Maria Mazzotta koos akordionist Bruno Galleonega ja flaami vendade trio Trio Dhoore. Soomet esindavad lõõtspillimängija Antti Paalanen ning tantsumuusikapunt 5/5. Kontserdi annab eestlaste seas armastatud Gruusia meeskoor Tbilisi, rütmikas Pásztor Hóra Ungarist ning iiri vanapärast laulustiili viljelev Seán Garvey koos Kärt Johansoniga.

Festivali mastaapi kommenteerides lausus festivali pealik Ando Kiviberg, et see on oluliselt suurem, kui aasta alguse kartused aimata lubasid, ent teatud piirid praegune olukord siiski paneb. „Närv pidas vastu, et ära oodata viiruse taandumine ja ma väga loodan, et piirangud suurüritustele leevenevad veelgi,“ sõnas Kiviberg. „Hetkel kehtivate nõuete valguses plaanime passifestivali ning see, kas saame müüki panna ka üksikkontsertide pileteid, selgub enne festivali.“

Hetkel kehtivate nõuete kohaselt peab ürituse korraldaja, kes soovib teha oma ürituse rohkem kui 1000 inimesele, tagama kõigi osaliste nakkusohutuse. Selleks tuleb külastajal tõendada, et ta on kas vaktsineeritud, koroona läbi põdenud või siis negatiivse koroonatesti tulemusega. Kuidas festivalikülastajate testimine korraldatakse, kui see juuli lõpus jätkuvalt vajalik on, ning kes selle eest tasub, sellest annavad korraldajad teada 5. juulil.

Kuivõrd praegused nõuded, kui need kehtima jäävad, võivad osadele külastajatele mitte sobida, on Viljandi pärimusmuusika festival valmis ka varem soetatud passid järgmisse aastasse lükkama või need soovijatelt tagasi ostma. Sellekohaseid sooviavaldusi kogutakse 5.-18. juulini, täpsed juhised antakse teada 5. juulil.

XXVIII Viljandi pärimusmuusika festival toimub 22.-25. juulini ning selle teemaks on kokkumäng. Põhjalikum esinejate loetelu on toodud festivali kodulehel, hetkel on esinejad välja toodud päevade kaupa ning täpne ajakava selgub 5. juuliks. Festivalipaikadena lähevad tänavu käiku esimene Kirsimägi (seal on varem olnud piknikuala), teine Kirsimägi, Kaevumägi ja Pärimusmuusika Ait.

Tänavusele Viljandi pärimusmuusika festivalile on juba varem müüdud 3300 passi, alates tänasest, 15. juunist tulid müüki piiratud kogus festivalipasse, noortepasse, seeniorpasse ja päevapasse. Pileteid saab osta festivali kodulehelt ja Ticketerist.

Head Uudised GoodNews