1. Avaleht
  2. Festival
  3. Viljandi pärimusmuusikafestival teeb kummarduse Igor Tõnuristile ja Jaak Johansonile
Viljandi pärimusmuusikafestival teeb kummarduse Igor Tõnuristile ja Jaak Johansonile

Viljandi pärimusmuusikafestival teeb kummarduse Igor Tõnuristile ja Jaak Johansonile

Paari päeva pärast algaval Viljandi pärimusmuusikafestivalil toimuvad mälestuskontserdid kahele suurmehele, kelle panust pärimusmuusika hoogsasse arengusse Eestis pole võimalik üle hinnata: Igor Tõnuristile ja Jaak Johansonile.

„Mõlemad mehed on võimsad näited eeskuju nakkavuse olulisusest ja mõlemal on ka väga eriline roll meie festivali kujunemisel,“ sõnas festivali pealik Ando Kiviberg. „Igor Tõnurist koos Ain Sarve, Kristjan Toropi ja teiste kaasteelistega oli see, kes mõjutas pärimusmuusika tugevat taastulemist Eestis 20. sajandi viimasel veerandil. Igor oli ka see, kes tagas, et autentset pärimusmuusika traditsiooni pealiskaudsusega ära ei lörtsitaks,“ meenutas Kiviberg.

„Jaak Johansoni vaade rahvamuusikale on Viljandi pärimusmuusikafestivali sünni ja ideaalide kujunemise juures samuti väga suurt rolli mänginud. Jaagu suust pärineb ka tõdemus, et Viljandi folk on armumist soodustav festival,“ lausus Kiviberg.

Etnograaf ja folklorist, pikaaegne rahvamuusikaansambli Leegajus kunstiline juht Igor Tõnurist lahkus meie seast tänavu 9. jaanuaril, pärimusmuusik ja näitleja Jaak Johanson 14. veebruaril.

Etnoloogina uuris Igor Tõnurist rahvapille ja pillimängu, ent isikliku eeskuju kaudu nakatas ta paljusid Leegajuse ja Sõsarõ kunstilise juhina. „Tema sooviks ja sihiks oli esitleda pärimuskultuuri kui tervikut, mis hõlmab muusikat, tantsu, teadmisi, kombeid ja riietust,“ on Tõnuristi fenomeni kirjeldanud endine Leegajuse liige Kristin Kuutma.

„Kui head eeskuju pole, ei leia metsikust üles,“ viitas Tõnuristi rollile oma elus ühes 2020. aasta intervjuus Jaak Johanson. „Teadmine, et rahvalaulus on midagi sellist, millesse tasuks oma nina toppida, tuli just Leegajuses,“ meenutas Johanson, kes kuulus ansamblisse aastatel 1976-1981 ja kelle sõnul ei tehtud Tõnuristi juhtimisel suveniirfolki, vaid – toetudes autentsusele ja akadeemilisele baasile, pakuti ometigi laulu kaudu metsikust, lendamist, ärapääsemist.

Meenutuskontsert „Mõeldes Jaagule“ toimub 23. juulil, Igor Tõnuristi mälestuskontsert leiab aset 24. juulil.

Jaak Johansoni meenutuskontserdil astuvad üles Krista Citra Joonas, Kärt, Mart ja Ants Johanson, Ando Kiviberg, Jaak Tuksam, Eesti Keeled, Seán Garvey, Sofia Joons Gylling, Marko Matvere, Mari Kalkun, Meelika Hainsoo, Kristiina Ehin, Silver Sepp, Sakarias Jaan Leppik ja Minu Isa Oli Ausus Ise. Kontserdi kunstiline juht on Ants Johanson.

Igor Tõnuristi mälestuskontserdil esinejad on kõik tema õpilased, sealhulgas ka need, kes ajapikku kujunesid rohkem kolleegiks või astusid paralleelset rada. Üles astuvad Ando Kiviberg, Kristin Kuutma, Lauri Õunapuu, Leegajus, Ants Taul, Cätlin Mägi, Tuule Kann ja Kertu-Liis Õnnis, Raivo Sildoja, Ott Kaasik, Tarmo Kivisilla ja Žurba. Kontserdi kunstiline juht on Lauri Õunapuu.

Tõnuristi mälestuskontserdi õnnestumisele aitavad kaasa ka Eesti Kunstiakadeemia moe-, tekstiili- ja aksessuaaridisaini teise kursuse tudengid. Nemad loovad Piret Pupparti juhendamisel Tõnuristi mälestuseks mängulise valgusinstallatsiooni – mustrikitiku -, tõstmaks esile Tõnuristi panust rahvarõivaste uurimise alal. “Valgusornamentidega täidetud pühakoda kannab endas vihjeid eri kihelkondade pärandist suure ilmapuuni välja,” tutvustas Puppart.

Pileteid üksikkontsertidele sel aastal eraldi ei müüda, ent eile tuli müüki väike lisakogus päevapasse reedeks ja laupäevaks. Samuti on veel saadaval päevapasse neljapäevaks ja pühapäevaks. Kindlatel kontserdihuvilistel on soovitatav aegsasti ära osta 2-eurone lisapilet, mis tagab passiomanike pääsemise sisekontserdile.

Head Uudised GoodNews