1. Avaleht
  2. Galerii
  3. VÕIMAS! Tänavakultuurifestival Baltic Session sai tunnustuse oma maa nähtavamaks tegemise eest
VÕIMAS! Tänavakultuurifestival Baltic Session sai tunnustuse oma maa nähtavamaks tegemise eest

VÕIMAS! Tänavakultuurifestival Baltic Session sai tunnustuse oma maa nähtavamaks tegemise eest

Foto: Gregor Jürna
Foto: Gregor Jürna

Eestis tänavu juba kaheksandat korda toimuv tänavakultuurifestival JJ-Street Baltic Session sai järjekordseks ürituseks valmistudes erakordse tunnustuse – EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) kvaliteedimärgise.

EFFE Eesti Festivalikeskus koostöös Kultuuriministeeriumi ja Euroopa Komisjoni Eesti esindusega avaldas eile tunnustust Eesti kultuurivaldkonna kõigile festivalidele, mis pälvisid hiljuti EFFE kvaliteedimärgise ning 24 Eesti kultuuriettevõtmise seas on ka 2007. aastast tänavakultuuri tutvustav JJ-Street Baltic Session.

JJ-Street tantsukooli asutaja ja üks Baltic Sessioni algatajatest Joel Juht ütles, et EFFE kvaliteedi märgis on festivalile esimene nii suur tunnustus, mis annab üritusele läbi laialdasema tutvustamise uue väljundi olla Euroopas pidevalt pildil. Varem on Baltic Sessioni mitmel aastal tunnustanud Tallinna linn konkursil “Tallinna noorte suured teod” tänavatantsu tutvustamise ja meeleoluka etenduse eest.

Joel Juht rääkis, et festivali korraldamine on meeletu töö. “Iga kord küsin endalt, kas võtta ette või mitte,” tunnistas ta. “Iga uus festival tuleb teha uuenduslikum, tuleb välja mõelda midagi uut ja omanäolist, mida varem pole tehtud. Selleks peab teadma, mis inimesi huvitab.”

Tänavu toimub tänavakultuurifestival 5.-10. oktoobrini ning selle ettevalmistamisega tegeleb juba praegu paarkümmend inimest. „Festivali seekordseks teemaks on „Dance on the Beach” ja kogu Nordea kontserdimaja muutub rannaks,” paotas Joel Juht pisut ust uuel festivalil avanevasse erakordsesse maailma.

JJ-Streeti tantsukooli juhataja Peeter Taim ütles, et festival on puhtalt noorte endi algatus. “Sellele panid alguse mitte profid, vaid tavalised koolinoored, kellest tänaseks on sirgunud asjatundjad ja arvamusliidrid,” lisas ta.

2007. aastast toimuv Baltic Session on ära jäänud vaid korra ja see juhtus majanduskriisi raskematel aegadel. Esialgu Baltikumi ruumis toimunud üritus on juba aastaid kogu Euroopat hõlmav festival, mis mahub mõistetesse tants, räppimine ehk muusikaline osa, DJ-kunst ja grafiito.

2016. aasta lõpuni kehtiv kvaliteedimärgis omistati järgnevatele Eesti festivalidele: Arvamusfestival, Birgitta Festival, Disainiöö, Eesti Muusika Päevad, HeadRead, Jazzkaar, JJ-Street Baltic Session, Juu Jääb, Klavessiinifestival, Leigo Järvemuusika, Notafe, Pimedate Ööde Filmifestival, Priit Pärna Animafilmifestival, Prima Vista, Pärnu Filmifestival, Pärnu Muusikafestival Järvi Akadeemia, Rapla kirikumuusika festival, RäimeWest, Seto Folk, Tallinna Kammermuusika Festival, Tallinn Treff Festival, Tartu Tudengipäevad, Viljandi pärimusmuusika festival ja Viru Folk.

Esmakordselt väljavalitud festivalid lisatakse kataloogi, mis on laialdaselt kättesaadav üle Euroopa nii füüsilisel kui digitaalsel kujul. “Festivale esitletakse kataloogis kui oma valdkonna edumeelsemaid Euroopas. Need on väljapaistva kunstilise kvaliteedi ning kogukondlikult määrava tähtsusega sündmused,“ sõnas EFFE Eesti Festivalikeskuse eestvedaja Leelo Lehtla.

“Loodetavasti teeb üleeuroopaline tunnustus Eesti festivalid paremini nähtavaks ja toob kohale rohkelt publikut mujalt Euroopast,” lausus Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Hannes Rumm.

VAATA GALERIID!
Fotod: Gregor Jürna

Head Uudised GoodNews