1. Avaleht
  2. Festival
  3. Võnkel esineb maailmakuulus Iraani-Hollandi artist Sevdaliza
Võnkel esineb maailmakuulus Iraani-Hollandi artist Sevdaliza

Võnkel esineb maailmakuulus Iraani-Hollandi artist Sevdaliza

Täna sai teatavaks kolmandik artistidest, kes sel suvel festivalil Võnge üles astuvad: Sevdaliza (Iraan/Holland), Orelipoiss, Elephants From Neptune, Rosie Carney (Iirimaa), Florian Wahl, Oopus, German Superfin (Läti), säm, The Boondocks, Cédric Hanriot (Prantsusmaa) ja Shira.

Anzelika Mahetalu. Foto: Võnge.ee

Igal aastal uude toimumispaika rändav kultuurifestival Võnge jõuab tänavuse suve 6.– 8. juulil Setomaale, Anzelika Mahetallu. Varasemalt on juba teada, et festivalil leiab aset eksklusiivne reunion-kontsert, kui pärast 13-aastast pausi jõuab taas lavalaudadele legendaarne Eesti indie-roki punt Claire’s Birthday eesotsas Vaiko Eplikuga.

Sevdaliza. Foto: Philippe Vogelenzang

Nüüd kuulutati välja ka esimene piiritagune peaesineja, kelleks on maailmakuulus Iraani-Hollandi päritolu laulja ja laulukirjutaja Sevdaliza. Massist eristuva ja piire nihutavalt toore helikeelega artist segab oma loomingus elektroonilise muusika, indie, trip-hopi, R’n’B ja avant-popi elemente.

2020. aastal ilmunud video loole “Rhode” on filmitud Eestis režissöör Anna Himma käe all. Iraanis sündinud ja viieaastaselt Hollandisse kolinud Sevdaliza valdab pärsia, hollandi, inglise, prantsuse ja portugali keelt. Ta on korduvalt, nii loomingus kui sõnades, väljendanud toetust naistele, kes võitlevad oma õiguste ja vabaduse eest Iraanis ja mujalgi maailmas.

Orelipoiss. Foto: Silver Gutmann

Veel leiab täna avalikkuse ette jõudnud artistide nimistust hinnatud ja armastatud lauliku Jaan Pehki ehk Orelipoisi, äsja Eesti Muusikaauhindadel Aasta rockalbumi tiitli pälvinud Elephants From Neptune’i, erinevatel voogedastusplatvormidel enam kui 200 miljonit striimi kogunud iiri laulja-laulukirjutaja Rosie Carney, kohaliku räpiskeene ühe väljapaistvaima tõusva tähe sämi, möödunud aasta muusikakriitikute albumitabelite võimsa lemmiku Florian Wahli, Läti karismaatilise venekeelse räppari German Superfini, indieroki, retroroki ja pungi piiridel seilava The Boondocksi, hiljaaegu maailmakuulsal Eurosonicu esitlusfestivalil osalenud folktroonikapundi Oopuse, Grammy-võtijast prantsuse pianisti ja helilooja Cédric Hanriot’ ning võluva R’n’B lauljanna Shira.

Elephants From Neptune. Foto: Gerli Tooming

Esmakordselt vältab festival kolm päeva jutti. Kõik algab “Vaikse neljapäevaga”. Kella kuuest õhtul kuni üheni öösel kaiguvad Setomaa ürgsete metsade vahel vaid kõige helgemad noodid ja pehmemad meloodiad.

Festivali teisel-kolmandal päeval täituvad Kagu-Eesti imetabased kuppelväljad juba tunduvalt variatiivsema muusikakokteili ja just Võnkele omase harukordselt õdusa meluga. Nii reede kui laupäeva põhiprogramm saab alguse kell kaks pärastlõunal ja võngub pilkasesse pimedusse välja.

Kolme festivalipäeva jooksul astub kahel suurel traditsioonilisel ja mitmel pisemal, otse looduse rüppe istutatud poeetilisel laval üles tõeliselt rahvusvaheline ning parajalt multižanriline seltskond.

Võnge 2022. Foto: Indrek Kasesalu

Lähemate kuude jooksul saavad teatavaks veel paarkümmend live-artisti ja tosinkond DJ’d nii Eestist kui mitmelt poolt mujalt maailmast, kes võnkujaid suvel veel rõõmustavad. Lisaks muusikale kostitab festival külalisi rikkalike maitse-, kunsti- ja kultuurielamustega.

Pisikesi ootab Võnkel spetsiaalselt neiks kolmeks päevaks loodav mängumaa ning põhjalik eriprogramm.

  • Võnke festivalipassid ja päevapiletid on saadaval Ticketeris: SIIT
  • Passide hind kerkib nädala pärast.
  • Lastele kuni 11a (k.a) on üritus tasuta.
  • 12-17a pääsevad festivalile supersoodsa noortepassiga.
  • Võnkele lubatakse tulla ka hästi käituvate koerte ja teiste lemmikloomadega.
  • Lisainfo: SIIT
  • Võnge Festival 2023 Facebookis: SIIT
Head Uudised GoodNews