1. Avaleht
  2. Film
  3. 8 fakti aasta parima filmi Oscarile kandideerinud draama “Piirid” kohta
8 fakti aasta parima filmi Oscarile kandideerinud draama “Piirid” kohta

8 fakti aasta parima filmi Oscarile kandideerinud draama “Piirid” kohta

Mullu aasta parima filmi Oscarile nomineeritud “Piirid” (“Fences”, 2016) toob vaatajateni eheda 1950ndate aastate USA, kus afroameeriklasest tööline teeb kõik endast oleneva, et pakkuda oma perele parimat. Draama esilinastub filmikanalil TV1000 Premium 26. detsembril kell 20.00. 

Siin on 8 fakti parima naiskõrvalosa eest nii kuldmehikese kui ka Kuldgloobuse teeninud linateose kohta.

  1.  “Piirid” on USA Filmiakadeemialt kaks kuldmehikest pälvinud ning neljal korral Oscaritele kandideerinud Denzel Washingtonile kolmas kord režissööritoolile istuda. Varem on ta lavastanud filmi “Suurepärased väitlejad” (2007) ja “Antwone Fisher” (2002) ning telesarja “Grey anatoomia” ühe episoodi.
  2. Film põhineb ameerika tuntud näitekirjaniku August Wilsoni samanimelisel näidendil, mis pälvis 2016. aastal Pulitzeri draamaauhinna. Näidend kuulub Wilsoni kümneosalisse sarja “Pittsburghi tsükkel”, mis avab muude 1950. aastate teemade kõrval ka afroameeriklaste läbielamisi ning rassisuhteid.
  3. Ka “Piiride” stsenaariumi kohandas enda kirjutatud näidendist Wilson ise ning see oli mehele esimeseks tööks filminduse alal. Kaasprodutsendina aitas töö lõpule viia Tony Kushner, kuna Wilson suri enne filmivõtete algust 2005. aastal.
  4. Varasemad katsed “Piirid” kinolinale tuua olid luhtunud osaliselt seetõttu, et autor August Wilson nõudis kindlalt, et tema näidendil põhineva filmi peab lavastama afroameeriklane. “Me oleme aafriklased, kes on olnud Ameerikas juba alates 17. sajandist. Me reageerime maailmale teisel viisil. Meil on erinev arusaam usust, suhtlusmaneerist, stiilist ja keelest. Meil on erinev esteetika. Kõik, kes selle kultuuri spetsiifikat ei jaga, jäävad võõraks, ükskõik kui nutikad õpilased nad ka poleks või kui head nende kavatsused on,” kirjutas Wilson.
  5. “Piirid” esietendus Broadwayl aastal 1987 ning võitis kohe kolm mainekat Tony teatriauhinda. 2010. aasta Broadway versioonis mängisid teatrilaval peategelasi Denzel Washington ja Viola Davis, kes on samades rollides ka filmis.  Ka Washington ja Davis pälvisid oma teatrirollide eest Tony auhinnad.
  6. Kui filmistuudio Paramount 1987. aastal näidendi filmiõigused ostis, plaaniti 17-aastase perepoja Cory rolli komöödiastaari Eddie Murphy’t, kes tahtis teha tõsisemaid filmirolle. Paraku oli Murhpy 1987. aastal kümnendi võrra vanem kui Cory pidanuks olema ning viivitused võtete alustamisel tähendasid seda, et ta ei sobinud enam vanuse poolest hilisteismelist perepoega kehastama.
  7. Kuigi filmi operaatorile Charlotte Bruus Christensenile meeldib teha võtteid käelt, tahtis režissöör Washington neid filmi väga vähesel määral. Lõppversiooni jäigi taolisel viisil filmid stseene ainult 3-4.
  8. Pereema kehastanud Viola Davis võitis parima naiskõrvalosa Oscari, Kuldgloobuse ja Briti filmiauhinna BAFTA. Lisaks kandideeris linateos kolmele Oscarile aasta parima filmi, kohandatud stsenaariumi ja meespeaosa kategoorias ning Kuldgloobusele aasta parima draama arvestuses.

Draamale “Piirid” (2016) saab kaasa elada juba sel kolmapäeval, 26. detsembril kell 20 filmikanalil TV1000 Premium, mida näeb teleteenusepakkuja TVPlay Home vahendusel või suuremate kaablioperaatorite TVPlay filmikanalite teemapakettides.

Karin Laurima

Head Uudised GoodNews