1. Avaleht
  2. Film
  3. DOCPOINT I Eesti uusi dokumentaalfilme näeb seekord veebis
DOCPOINT I Eesti uusi dokumentaalfilme näeb seekord veebis

DOCPOINT I Eesti uusi dokumentaalfilme näeb seekord veebis

Joosep Matjuse ja Katri Rannastu uus dokumentaalfilm “Pingeväljade aednik” eellinastub veebruari alguses dokumentaalfilmide festivalil Docpoint, mis toimub seekord veebi vahendusel.

Filmi peategelaseks on kirjanik Mehis Heinsaar, looja, kel meeldib rännata oma sisemises psühhogeograafias. Kirjanikku ümbritseb ebatavaline ja tähendusrikas loodus, ta oskab veel kõnelda loomade ja lindude keelt ning näha silmale nähtamatut. Kirjanik püüdleb läbi metsiku tihniku avarate luhtade poole. Selliseid mitmepäevaseid matkasid nimetab ta ise vaese mehe palverännakuteks. Rändaja teel leiab aset seitse kohtumist, mis avavad vaatajale Mehis Heinsaare maagilist siseilma.

Filmi operaator on Joosep Matjus, monteerija Katrin Rannastu, muusika autor Mati Uprus. Filmi on tootnud Wildkino. Docpoindil on filmi seanss 7. veebruaril, kinodesse üle Eesti jõuab film 24. märtsist.

Juba 2. veebruaril esilinastub Elisa Stage’i platvormil uus kodumaine dokumentaalfilm “Sea aasta”. Tegu on 2021. aastal esimesena esilinastuva dokumentaalfilmiga. “Sea aasta” jälgib sündmusi ühel vastuolusid täis aastal riigi lähiajaloos – aastal 2019, mil poliitika ajas inimesi tänavatele protestima, algasid noorte kliimastreigid, peeti suurt laulupidu ja esimest korda hakati tõsiselt rääkima põlevkivi kaevandamise lõpetamisest. Väga paljudele hakkas saama selgeks, et heaolul on hind.

Autor on loonud laiahaardelise visuaalse essee eesseisvatest uutest tõsistest väljakutsetest. Olles sada aastat tagasi võitnud vabadussõja ja laulnud end vabaks ka Nõukogude okupatsioonist, on meil nüüd tulnud asuda oma maad kaitsma kõige kavalama vaenlase, iseenda eest.

Filmi autor Raimo Jõerand on senises filmiloomingus käsitlenud Eesti ajaloo olulisi sündmusi: oma riigi loomist 1917–1920 (“Hetk ajaloos”), selle langemist 1944 (“Sinimäed”) ja taasloomist 1992–1994 (“Rodeo”). Millisena mäletatakse tulevikus aga praegust aega, millised hetked on määratud kestma kauem – just need küsimused said “Sea aasta” loomise ajendiks. Filmile tegi muusika helilooja Ardo Ran Varres, kes on töötanud ka kõigi nimetatud filmide juures. Operaator oli Rein Kotov.

Tänu riigis valitsevatele piirangutele esilinastuvad sel aastal mitmed filmid just netikeskkonnas. “Arvestades olukorda Eestis, läheme esialgu virtuaalset teed. Kui kinod avatakse, eks siis on filmi kindlasti võimalik näha ka kinodes üle Eesti ning seda koos filmitegijatega,” kinnitab filmi produtsent Marju Lepp.

Tasub märkida, et Raimo Jõeranna film ei ole 12. korda toimuva Docpoindi avafilmiks esimest korda – “Rodeo” (kaasrežissöör Kiur Aarma) avas selle mõni aasta tagasi. “Eks virtuaalsel esilinastusel ole kõigi puuduste kõrval ka oma toredam ja demokraatlikum külg,” arvab Raimo Jõerand. “Ei pea olema enam ainult kutsutud külaline Tallinnast, vaid võib ise sõbrad külla kutsuda ja vaadata filmi kõikjal üle Eesti.”

Head Uudised GoodNews