1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. Hiiu Folgil esineb Belgia duo Madingma
Hiiu Folgil esineb Belgia duo Madingma

Hiiu Folgil esineb Belgia duo Madingma

18. juulil avatakse Sõru paadikuuris 15. pärimusmuusikafestival Hiiu Folk, mille programmis on väikesele juubelile kohaselt suurepärased välisesinejad.

Madingma ehk Stefan ja Diederik Timmermans on flaami (Belgia) pärimusmuusikud, kes armastavad Eestit ilmselt sama palju kui kodumaad. Vennad on siinsele publikule esinenud 25 aasta jooksul lugematuid kordi ja mitmetes koosseisudes; nad on inspireerinud muusikuks hakkama või unistusi järgima mitmeid siinseid tuntud inimesi.

Vendadel on imetabane võime publikuga suhestuda ja inimesi kaasa haarata. Kontserdil viivad nad kuulaja rännakule läbi Euroopa pärimuskultuuri, keskendudes flaami muusikale. Stefan mängib flaami torupilli ja vilesid, Diederik akordioni.

„Muusika mängimine on minu jaoks nagu hingamine ja see on määranud mu elus peaaegu kõik. Muusika annab lohutust ja energiat nii mulle kui ka kuulajatele,“ ütleb Stefan Timmermans.

See on nende esimene ülesastumine Hiiumaal.

* * *

The Heritage Projekt ühendab teine teisel pool maailma tegutsevate ansamblite talente: eestlaste armastatud Curly Stringsi ja Kanada virtuoosset triot The April Verch Band.

April Verch on viiuldaja, laulja, laulukirjutaja ja stepptantsija, kes on üles kasvanud elava pärimusmuusikaga. Ta valdab suurepäraselt kodukandi Ottawa oru ja paljude teiste põnevate regioonide viiulimängustiile.

Curly Strings (Eeva Talsi, Villu Talsi, Taavet Niller ja Jaan Jaago) ammutab inspiratsiooni muu hulgas ameerika bluegrass’ist ja osalejate isiklikust pärimusest praeguses Eesti kultuuriruumis. Neile on iseloomulik intensiivne ja mänguline musitseerimine, meeldejäävad meloodiad ja siiras esitus.

The Heritage Projekti kontserdil kuuleb värskes kuues lugusid alates vanemast pärimusmuusikast kuni Curly Stringsi ja The April Verch Bandi ühisloominguni, milles kombatakse kahe maa muusikalise pärandi piire ja ühisosa ning samas väärtustatakse mõlema juuri. Välja ei jää ka juba rahva südameid võitnud Curlyde kuulsamad lood. Curly Strings astub Hiiu Folgil üles esimest korda.

* * *

Kitarrist Eduardo Agni sai kodumaal Brasiilias tuntuks noore mehena, kui töötas välja endale iseloomuliku kitarrimängutehnika hammering’i. Agni loomingu asutajad ütlevad, et tema looming on kokku pandud universaalsest keelest, mis koosneb minimalismi mõjudest, džässist ja progressiivsest rokist.

Ta on välja andnud arvukalt sooloplaate ning olnud heliloojaks filmidele ja dokumentaalidele. Agni on esinenud enamikus Brasiilia peamistes kontserdisaalides ja rohkem kui 30 riigis. Mitu aastat elas ta Amazonase džunglis, kus kogus ja salvestas sealset traditsioonilist muusikat.

Eestis on ta varem üles astunud soolokontsertidel ja koos bändiga Amazon Ensemble, samuti viinud läbi õpikodasid.

Mõni aasta tagasi andis ta meeleoluka kontserdi ka Hiiu Folgil. Seekord on põhjust tulla kuulama tema uut kava.

* * *

Taas on publiku rõõmuks Hiiu Folgil suure energiaga viiulivõlur Rootsist Daniel Wikslund – omapärase tehnikaga muusik ja lugudelooja, kelle loomingus kõlab armastus ja kirg elu vastu.

Kodumaal väga tuntud Wikslund on Eestis palju esinenud ja ka eesti lastele viiulimängu õpetanud muusik. Ta mängib viiulit talle ainuomasel rütmilisel viisil, viies kuulaja põnevale teekonnale. Oma energia ja sarmiga suudab ta rahva kohe käivitada ja kaasa laulma panna.

Hiiu Folgil astub Wikslund üles soolokavaga, sealhulgas Kristi Alase juhendatava noorte viiuldajate ansambliga Tuuleviiul.

* * *

Muidugi esinevad festivalil Eesti muusikud tuntud headuses: Tõnis Mägi, Naised Köögis, Nedsaja Küla Bänd, Mari Jürjens, Robert ja Anti Jürjendal, Marek Sadam ja Sadamasild, Balkan Horo, Untsakad, Cätlin Mägi, Laikrete pereansambel, Johansonid, Robirohi jt.

Kontsertide kuulamisele lisaks saab nelja päeva jooksul kaasa lüüa matkadel, loodusõhtutel ja õpitubades ning vaadata filme. Pere väikseimate jaoks on nii Kassari kiigeplatsil kui ka teistes kontserdipaikades traditsioonilised lastepesad.

Hiiu Folgi peamine eripära võrreldes teiste samalaadsete muusikaüritustega on alkoholivabadus. Kuni 12-aastased (k.a) pääsevad festivalile tasuta.

Head Uudised GoodNews