1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. Jazzkaarel esineb Trilok Gurtu
Jazzkaarel esineb Trilok Gurtu

Jazzkaarel esineb Trilok Gurtu

Baltimaade suurim jazzifestival Jazzkaar avalikustas põhiprogrammi. 17.-26. aprillini toimuv festival toob lavalaudadele Grammy võitjaid ja nominente, eriprojekti “Antarktika 200” ja palavalt armastatud kodumaised koosseisud.

Sellel aastal astub põhiprogrammis üles 40 koosseisu 18 riigist. Kümnepäevane muusikapidu on mitmes mõttes piire avardav. Kui festival on aastast-aastasse pakkunud mitmekesist muusikažanrite valikut ja tegelenud jazzivaldkonna populariseerimisega, siis sel aastal tuleb ainuesitlusele geograafilisi piire ületav eriprojekt “Antarktika 200”, mille helikatkendid salvestati polaarkõrbes. Ühtlasi on sel aastal tavapärasest rohkem koosseise naiste juhitud, täpsemalt 17 esitajat 40-st.

Hingemuusika austajatele pakub programm rahvusvaheliste vokalistide tähesadu. Lisaks välja kuulutatud suurnimedele, nagu Dee Dee Bridgewater, Cécile McLorin Salvant, Cyrille Aimée, Flora Purim ja Airto Moreira jmt, lisandusid põhiprogrammi mainekad artistid, nagu ameeriklasest Grammy nominent, trummar ja jazzvokalist Jamison Ross ning Ameerika soulilaulja ja laulukirjutaja Avery Sunshine. Lisaks astub Jazzkaarel üles kõige tuntum India muusik maailmas, löökpillimängija Trilok Gurtu. Elektroonilisema kõlaga minimalismi esindab festivalil atmosfäärilise helikeelega Saksa pianist Niklas Paschburg, ambientse kõlaga soundi Islandi duo Hugar.

Õhus on tunda pidustustehõngu: festivali avavad Vaiko Eplik ja Kristjan Randalu kontserdiga „Kooskõla lahkhelid“. Sel aastal täitub meestel 10 aastat esimese ühiskontserdi “Kooskõla” esitlemisest Jazzkaarel. Numbrite maagiat pakuvad ka Kadri Voorand ja Liisi Koikson. Hiljuti Eesti Muusikaauhindadel aasta jazzalbumi auhinna võitnud Voorandil täitub 15 aastat Jazzkaare debüüdist. Kadri Voorand ja Mihkel Mälgand esinevad sel puhul keelpillidele loodud eriprojektiga. Koiksonil täitub 15 aastat auhinnatud jazzalbumi “Väike järv” väljaandmisest. Selle auks teeb muusik kummarduse möödunule ja taasesitab armastatud muusikapalasid kõnealuselt plaadilt.

Eriti hea meel on noorte muusikute säravate debüütide üle, mis leivad kinnitust Jazzkaare kontsertidel. Ramuel Tafenau, Rita Ray, Anett pole üksnes säravad interpreedid, vaid ka haarava muusika loojad.

“Pean oluliseks, et alati oleks festivalil esindatud parim Euroopa jazz. Kõige sügavamat ja kaunimat elamust on oodata Norra-Rootsi triolt Rymden eesotsas vaimustava pianisti ja helilooja Bugge Wesseltoftiga. Ja 30 aastat olen jälginud hulljulgete ideedega suurepärase kitarristi Marc Ribot’ loomingut, nüüd jõuab ta Jazzkaarele oma punk-jazz ansambliga Ceramic Dog. Sellist muusikalist mitmekesisust, nagu on Jazzkaarel, kohtab harva,” tutvustab festivali kunstiline juht Anne Erm selleaastast kontseptsiooni.

Täna ja homme on uute avalikustatud artistide kontserdipiletid 40% soodsamad.

Head Uudised GoodNews