1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. KUNSTNIKUD NÄHTAVAKS! Kunstist kõrvale tõmbunud esitlevad uusi töid näitusel “Comeback”
KUNSTNIKUD NÄHTAVAKS! Kunstist kõrvale tõmbunud esitlevad uusi töid näitusel “Comeback”

KUNSTNIKUD NÄHTAVAKS! Kunstist kõrvale tõmbunud esitlevad uusi töid näitusel “Comeback”

Jan Kaus litokeskuses
Jan Kaus

Pärast jaanipäeva avatakse Voronja galeriis näitus „Comeback”, kus osalevad kunstnikud, keda pole ammu kunstiväljal näha olnud. Kõik nad esitavad täiesti uusi töid. Näitus jääb kunstihuviliste ja Sibulatee turistide rõõmuks lahti septembri keskpaigani.

Selle suve näitus Voronja galeriis on pühendatud neile, kes on kunagi olnud head kunstnikud, kuid kes pole ammu kunsti teinud. Selliseid kunstnikke on päris palju, näitusel osalema nõustusid kuus inimest.

Miks kunstnikud kaovad? Et seda teada saada, korraldati sihtgrupi hulgas ka väike küsitlus. Selgus, et peamised põhjused on majanduslikud, järgnevad perekondlikud ja isiklikud. Põhitegevusena tegelevad need inimesed praegu valdavalt disaini, õpetamise või mõne muu loomevaldkonnaga, kusjuures enamus leiab, et ka need tegevused liigituvad kunsti alla. Põhjalikumalt saab küsitluse tulemustega tutvuda näitusel.

Eelkõige saab seal aga näha kunsti, mille on loonud need, keda õnnestus motiveerida üle hulga aja näitusel osalema. Näitusel ei olnud kuraatori poolt ette antud kindlat teemat, seega käsitletakse erinevaid küsimusi alates kunstimaailma toimemehhanismidest lõpetades üldinimlikult isiklike valupunktidega. Puudutamata ei jää ka ühiskondlikud ega eksistentsiaalsed probleemid. Kokku moodustub kõnekas pilt praegusest ajast ja sotsiaalsest ruumist, mis on ehk autorite mitmekesiste  elukogemuste tõttu veidi erinev kunstinäitustel tavaliselt pakutavast.

Näitus „Comeback”

27.06. – 13.09.2015, K-P kl 12-18

Avamine laupäeval, 27. juunil kl 14.00

Voronja galerii (Kesk 22, Varnja alevik, Tartumaa)

Osalejad: Hanno Soans, Jan Kaus, Marianne Männi, Piia Ruber, Priit Joala, Tarvo Kaspar Toome.

Kuraator: Mari Kartau

Head Uudised GoodNews