1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. Mari Kalkuni album “Ilmamõtsan” ilmus vinüülina
Mari Kalkuni album “Ilmamõtsan” ilmus vinüülina

Mari Kalkuni album “Ilmamõtsan” ilmus vinüülina

Muusik Mari Kalkun kontserdil Tokyos
Foto: Petri Arturi Asikainen

Mari Kalkuni eelmise aasta lõpus esitletud album “Ilmamõtsan” ilmus äsja ka vinüülina. CD-kujul on see lisaks Eestile välja antud Saksamaal ja ilmub peagi Suurbritannias ning Jaapanis.

“Vinüül on mulle eriliselt armas formaat ja ammuse unistuse täitumine,” sõnas muusik, kes annab sel puhul järgmise kahe nädala jooksul seitse vinüüliesitluskontserti, valdavalt maakohtades. Tuur saab hoo sisse laupäeval, 9. juunil Põhjaka mõisast ja jätkub mõnusates kiiksuga kohtades üle Eesti. “Olen kontsertideks valinud paigad, mis pakuvad elamust erinevatele meeltele – iga koht ise on juba omaette vaatamisväärsus, kus särtsakad ja loomingulise vaimuga inimesed on vanale elu sisse puhunud.”

Vinüül on mulle eriliselt armas formaat ja ammuse unistuse täitumine.

Nii saab kontserti kogeda Voronja galeriis Peipsi ääres, Roosiku šokolaadikohvikus Võrumaal, Varbuse muusikamõisas Põlvamaal ja Anija mõisa aidas Harjumaal. Tartu kontsert toimub Eesti Rahva Muuseumi viinaköögis ning Tallinnas lauldakse sisse teletorni vastrenoveeritud kinosaal.

Mari Kalkuni kolmas album “Ilmamõtsan” on pälvinud sooja vastuvõtu nii Eestis kui ka välismaal. Rahvusvaheliselt on enim tagasisidet tulnud seni Saksamaalt, kus plaat ilmus plaadifirma Nordic Notes alt juba jaanuaris. “Arvustused on olnud meeldivalt positiivsed ja viimane tore üllatus oli märtsikuus, kui “Ilmamõtsan” oli sees juhtivate Euroopa muusikakriitikute igakuiselt koostatavas Euroopa maailmamuusika edetabeli esikümnes,” sõnas Mari Kalkun. “Inglismaal ilmub plaat juunis, ent tean, et minu kutsumine mainekale WOMAD festivalile tänavu juulis tuli suuresti just tänu “Ilmamõtsan” plaadile.”

Eestis nomineeriti Mari tänavusel Eesti muusikaauhindade galal aasta naisartisti tiitlile ja tema plaat kandideeris aasta etnomuusika albumi tiitlile. Viimasel Tallinn Music Weekil valisid muusikaspetsialistidest delegaadid ja publik tema kava üheks oma lemmikuks ja ta pälvis TMW artistiauhinna.

Mari Kalkuni hääl jääb kõrvu ja jutustab lugusid metsast, linnast, maailmast ning tema enda elust. Tema muusika on ühtaegu vaikne ja vägev, põimides oskuslikult globaalseid ja kohalikke helisid ning peegeldades nende kahe vastuolust ja sünergiast sündinud uudseid hingemaastikke. Kontsertidel saadab muusik end akordioni ning kanneldega.

Mari Kalkuni hääl jääb kõrvu ja jutustab lugusid metsast, linnast, maailmast ning tema enda elust.

“Ilmamõtsan” vinüüliesitluskontserdid toimuvad:

L, 9. juunil kell 19 Põhjaka mõisas (enne kontserti spetsiaalne õhtusöök, milleks on vajalik broneering)

P, 10. juunil kell 18 Anija mõisa aidas Harjumaal (kavas ka käsitöövaipade näitusmüük ja ilusa ilmaga mõisa varakambri kirbukas)

T, 12. juunil kell 19 Tallinnas Teletorni vastrenoveeritud kinosaalis

R, 15. juunil kell 19 Tartus ERMi viinaköögis

L, 16. juunil kell 19 Roosiku šokolaadikohvikus Antsla vallas Võrumaal

P, 17. juunil kell 16 Voronja galeriis Varnja külas Tartumaal (enne kontserti avatakse Otso Kantokorpi näitus “Seitse õde”)

N, 21. juunil kell 19 Varbuse muusikamõisas Varbuse külas Põlvamaal (hiljem võimalik pööripäevane sütelkõnd lähedal Ihamarus)

Head Uudised GoodNews