1. Avaleht
  2. Film
  3. „Mis, juba 20 aastat?” imestas Jaak Kilmi, kui kuulis “Sigade revolutsiooni” sünnipäevaseansist
„Mis, juba 20 aastat?” imestas Jaak Kilmi, kui kuulis “Sigade revolutsiooni”  sünnipäevaseansist

„Mis, juba 20 aastat?” imestas Jaak Kilmi, kui kuulis “Sigade revolutsiooni” sünnipäevaseansist

PÖFFi armastusfilmide festival Tartuff tähistab „Sigade revolutsiooni” 20. sünnipäeva.

2004. aasta kevadel esilinastunud Jaak Kilmi ja René Reinumäe noortefilmi tegevus leiab aset 1986. aastal õpilasmalevlaste vabariiklikul kokkutulekul, kus puhkeb noorte mäss nõukogude korra vastu.

Tegu oli esimese kodumaise mängufilmiga, mis võitis pärast Eesti taasiseseisvumist nii maineka auhinna – A-kategooriasse kuulunud Moskva filmifestivali eripreemia ehk Hõbedase Püha Jüri.

„Mis, juba 20 aastat?” imestas Jaak Kilmi, kui kuulis sünnipäevaseansist. „Ma pole seda 10 aastat vaadanud – endalgi huvitav näha, kuidas see on ajaproovile vastu pidanud.”

Ma pole seda 10 aastat vaadanud – endalgi huvitav näha, kuidas see on ajaproovile vastu pidanud.

“Sigade revolutsioon”. Foto: kaader filmist

„See on film, mis näitab minevikku, kuid esindab tulevikku,” resümeeris toona žürii, mida juhtis nimekas briti režissöör Alan Parker.

„Rokib nagu Woodstock,” jäi kõlama žüriiliikmete kommentaaridest.

Otepää lähedal Vidrikel üles võetud linateos, mille võtetel osales ligikaudu 500 noort, pulbitseb eesti filmis harvanähtavast energiast. „Sellele me panustasime ja tahaks loota, et edukalt,” ütles Kilmi ise 20 aastat tagasi.

Nüüdseks lammutatud Sakala keskuses toimunud puupüsti täis esilinastusel ähvardas katus igatahes lendu tõusta ja publik möirgas naerda kildude peale, mis on siiani käibele jäänud: „Ei, siin aitab ainult breik”, „Kurat, biit on vale” või „Ma tulin teid saagima” (Anu Saagimile, kes kehastab filmis meelast kokatädi).

Film jõudis omal ajal ekraanile ligemale viiekümnel festivalil üle terve maailma ja Eesti esitas selle ka mitteingliskeelse filmi Oscari kandidaadiks.

  • Viimastel aastatel harva näidatud filmi sünnipäevalinastus leiab aset neljapäeval, 8. augustil kell 18 Tartu Elektriteatris ja seansile on oodata külalisi eesotsas režissööride ja peaosatäitja Jass Seljamaaga.

Seikluslikus noortefilmis „Sigade revolutsioon“ osaleb 15-aastane peategelane Tanel (Jass Seljamaa) mässus süsteemi vastu ja leiab selle käigus nii iseenda kui ka oma armastuse.

On 1986. aasta suvi, õhus on perestroika hőngu. Kümned tuhanded noored kogunevad üle Nõukogude Liidu suvelaagritesse, kus põhilise osa tegevusest on kodumaa vankumatute juhtide tegude, mõtete ja ettevõtmiste ülistamine ning kummardamine. Ühes paljudest Eesti õpilasmaleva suvelaagritest teevad aga sündmused järsu pöörde, kui sinna kohale sõitnud noored tõstavad mässu oma õiguse eest teha ja välja öelda seda, mida nad mõtlevad. Muidugi teevad laagriülemad kõik selle nimel, et puhkenud rahutusi kiiresti maha suruda …

Filmi osatäitjate konkursil osales üle Eesti 2300 12–26-aastast noort, kelle seast valiti 15 peaosalist.

Head Uudised GoodNews