Publik on oodatud! Homme toimub Tallinnas esmakordselt võistlus “Barista versus Baarmen”
16. märtsil toimub Tallinna restoranis Trühvel esmakordselt võistlus, milleks on “Teeling Irish Premium Coffee Challenge”. Tegu on võistlusega “Barista versus Baarmen”, mille eesmärgiks on välja selgitada parim Premium Iiri kohvi valmistaja. Võistlejate ülesandeks on valmistada Iiri kohvist oma “twist” ehk enda nägemus Iiri kohvist, igat kokteili hinnatakse individuaalselt ning kohtunikud valivad välja parima. Võistluspäeval on olemas Teeling Whisky ja kohv, kusjuures kohvioad said osalejad ise The Brick röstlas välja valida, ülejäänud komponendid peavad võistlejad ise kaasa võtma. Iiri kohv koosneb viskist, kohvist, magustajast ja vahukoorest.
Ühe korraldaja, Altia Eesti tootegrupi juhi Ivo Mureli sõnul oli esmakordselt toimuva võistluse mõte selline, et mõlema valdkonna esindajad saavad teha Iiri kohvi kokteilist oma nägemuse. “Reeglid oleme teinud võimalikult võistlejasõbralikud, nii et piiranguid oleks vähe ning oleks võimalikult loovad, huvitavad ja maitsvad kokteilid,” selgitab Ivo Murel. “Kriteeriume on mitmeid, joogi maitse, kindlasti välimus, esitlus ehk presentatsioon ja puhtus.”
Osalejatele antakse Iiri kohvi valmistamisel suhteliselt vabad käed. “Mida vähem on reegleid, seda raskem on võistelda ja midagi välja mõelda,” ütleb üks kohtunikest, paljudel sarnastel võistlustel kaasa löönud ja meistritiitleid võitnud Helger Aava.
Osalejad saavad personaalsed kutsed, võistlusele oodatakse kuni 14 osalejat, kellest pooled on baristad ja poole baarmenid, kuid on ka näiteks kelneritaustaga võistleja. Võistlust hindavad 5 kohtunikku, kelleks on Iiri kohvi tegemise maailmameistrid Helger Aava ja Marta Piigli, Eesti üks parimaid baarmeneid, Butterfly omanik Kristo Tomingas, Eesti Baarmenite Assotsiatsiooni president Margit Kikas ja mitteasjatundjast kohtunik Ott Kiivikas, kes peab hindama kokteile baarikülalise vaatevinklist.
“Ott peab hindama kõhutunde järgi ehk siis inimlikust seisukohast. Mõte oligi selline, et võtame viiendaks kohtunikuks inimese, kes ei puutu kokku ei kohvi- ega alkoholimaailmaga, tema hindab täiesti eelarvamustevabalt,” selgitab Ivo Murel.
Kohtunikel on oma hindamisleht, mille aluseks võeti baristade maailmameistrivõistluste hindamisleht. “Tehnilised kriteeriumid tõmbasime suures osas maha, jätsime lihtsalt maitsed. Tehnilise poole pealt jätsime tegelikult ka olulise momendi sisse, võistleja peab tegema korraliku töö, mida ta seejuures ka ei kasutaks,” tutvustab Helger Aava kohtunike tööd. “Kindlasti tulevad suured plusspunktid neile, kes suhtlevad kohtunikega, et miks ta segas kokku just seda kohvi või kasutas magustajana just seda suhkrut, miks tuli just selline viski ja kohvi kooslus. Siin ei pea valmistama puhast kohvi, vaid võib ka mõne vimka sisse visata.”
Parimale kokteilivalmistajale väljastatakse 500 euro väärtuses vabalt valitud asi, kinkekaart või reisivautšer, lisaks auhinnad Teeling Whiskey ja The Brick Coffee Roastery poolt. Teise ja kolmanda koha omanikke ootavad lohutusauhinnad Teeling Whiskey ja The Brick Coffee Roastery poolt.