1. Avaleht
  2. Film
  3. UUS FILM! Festivalidel täissaalidele linastunud Rootsi apokalüptiline film „Uskumatu“ jõudis kinodesse
UUS FILM! Festivalidel täissaalidele linastunud Rootsi apokalüptiline film „Uskumatu“ jõudis kinodesse

UUS FILM! Festivalidel täissaalidele linastunud Rootsi apokalüptiline film „Uskumatu“ jõudis kinodesse

Festivalidel täissaalidele linastunud Rootsi apokalüptiline film „Uskumatu“ jõudis kinodesse eile.

Rootsi ulme-õudus-katastroofi-armastusfilmist „Uskumatu“ on saanud Rootsi filminduse hitt ja parim ekspordikaup. Kes käis tänavusel HÖFFil, koges, et see on film, mis toob kokku täissaalid, sest puudutab meie sotsiaalset närvi.

Apokalüptilise alatooniga filmis alustavad Rootsi vastu sõda võõrriigi jõud, esialgu võiks koguni arvata, et tulnukad või et tegu on emakese looduse mässuga. Katastroofifilmi soustis räägitakse aga suuri lugusid, kuhu on põimitud nii armastus kui viha. Ja paralleelid tänapäeva Rootsis tegelikult toimuvate plahvatustega pole ka paraku laest võetud.

Peaosaline on muusik Alex (Christoffer Nordenrot), kes on oma suhted lähedastega nässu keeranud. Kui ta ema saab Stockholmis terrorirünnakus surma, pöördub Alex lapsepõlvekoju ja püüab siluda suhteid isaga (Jesper Barkselius) ja noorpõlve armastatu Annaga (Lisa Henni), keda üritab päästa. Samal ajal ründavad Rootsit tundmatud jõud, kes kasutavad keemilist relva, mis kustutab inimeste mälu.

Nagu Kinoveebis kirjutas Ra Ragnar Novod, filmis „Uskumatu“ maailma ei hävitata, aga kõrbelõhna on küll tunda, kui näidatakse hirmutavalt realistlikult, kuidas võõrkeelt kõnelevad „rohelised mehikesed“ võivad ühe riigi mõne hetkega abituks muuta, valitsuse eemaldada ja kasutada „biorelva“, mis hävitab selle, mida kõige kallimaks peame. Film ei üritagi varjata, keda võõrvõimu all silmas peab ja filmi viimased kaadrid teevad selle ka väga selgeks.

Viimasel HÖFFil tõdeti, et „Uskumatu“ on suurepärane näide sellest, kuidas tänapäeval põimuvad omavahel erinevad žanrid ning tegelik elu ja väljamõeldis. Rootsi on tõestanud end sellega üllatavalt jõulise ja pöörase filmimaana.

Aita Nurga Toimetaja