1. Avaleht
  2. Seltskond
  3. UUS SINGEL! Mari Kalkun esitleb uut singlit “Mõtsavele mäng”
UUS SINGEL! Mari Kalkun esitleb uut singlit “Mõtsavele mäng”

UUS SINGEL! Mari Kalkun esitleb uut singlit “Mõtsavele mäng”

Mari Kalkun
Mari Kalkun
Fotod: Ruudu Rahumaru

Võrumaa juurtega muusik Mari Kalkun esitleb singlit “Mõtsavele mäng” oma peagi ilmuvalt plaadilt “Ilmamõtsan”.

“Mõtsavele mäng” on kirjutatud, mõeldes tuhandetele metsavendadele, kes varjasid end teise maailmasõja ajal ja järel sügavais laantes, et võidelda nõukogude võimu julmuste vastu ja hoiduda küüditamisest. Mets muutus pikkadeks aastateks nende koduks, mida pidi väga hästi tundma, et seal hakkama saada. “Laul on loodud traditsioonilises Lõuna-Eesti võtmes ja ehitatud üles mängu või kahekõnena metsavennna ja tema tagaajaja vahel,” kommenteeris pala Mari Kalkun. “Pärimusmuusikas kasutatakse sellist võtet sageli lootuses, et see, millest laulad, enam kunagi ei kordu.”

Mari Kalkuni kolmas sooloplaat “Ilmamõtsan” jõuab müüki 10. novembril ja seal on peal 12 lugu. Mari Kalkuni muusika saab inspiratsiooni eeskätt loodusest ja inimese eluringiga seotud pärimusest.

Mari Kalkun

Plaadi nimi “Ilmamõtsan” tuleneb võrokeelsest väljendist “ilmalaanen” ja tähistab maailma tervikuna, ent ka meie siseilmu. “Võromaalase jaoks on maailm võrreldav suure metsaga,” selgitab Kalkun. “Metsa kaudu mõtestatakse nii ennast kui ka maailma. “Ilmamõtsan” on minu maailm nii, nagu ma seda praegusel hetkel tajun. Minu kodu on Võrumaal, kuid ringireisiva muusikuna kogen loomulikult enda ümber ka seda “suurt” globaalset maailma ning selle võlu ja valu. Tunnen, et tänu oma tugevatele juurtele suudan ses kihutavas maailmas püsti püsida ja hakkama saada.”

Järgmisena saab Mari Kalkunit Eestis kuulata hõimupäevade kontserdil Tartus (20.10) ja Tallinnas (21.10), kus ta esineb koos saami räppar Ailu Vallega. Mari Kalkuni uue plaadi esitluskontserdid toimuvad novembri lõpus ja detsembri alguses:

  • T, 28.11 kell 19.00 Tallinnas KUMUs
  • K, 29.11 kell 19.00 Tartus Eesti Rahva Muuseumis
  • N, 30.11 kell 19.00 Viljandis Pärimusmuusika Aidas
  • L, 2.12 kell 18.00 Paides Wabalinna Majas
  • P, 3.12 kell 18.00 Võrus kultuurimajas Kannel
  • K, 6.12 kell 19.00 Pärnus teatris Endla
Head Uudised GoodNews